Mut Belediyesi 2021 Yılı Şubat Ayı Meclis Toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Volkan Şeker başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündem maddeleri ve komisyonlardan gelen raporlar görüşülerek karara bağlandı.
Belediye Sinema ve Toplantı Salonunda gerçekleştirilen Mut Belediyesi 2021 Yılı Şubat Ayı Meclis Toplantısı; yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Toplantıda, meclis gündem maddeleri arasında yer alan Covid-19 önlemlerine bağlı olarak Mut Belediyesi kiracılarına yönelik destekler görüşüldü. Koronavirüs salgını kaynaklı zorlayıcı sebepler gözönüne alınarak, Mut Belediyesi mülkiyetindeki veya tasarrufundaki kiralık yerlerle ilgili olarak; kurumsal firmalar dışındaki kiracıların 6 aylık kiralarının alınmaması, işyeri kısmi açık olan kiracılar için yüzde 50 indirimli kira alınması ve ilgili süre kadar sözleşme uzatılması konusu görüşüldü. Görüşülen madde, Plan ve Bütçe Komisyonuna oybirliğiyle havale edildi.
Meclis toplantısında, parsel satışı, takas-trampa ve imar tadilatı konularında komisyonlardan gelen raporlar okundu. Komisyonlardan gelen Meydan, Kurtuluş, Topluca, Doğancı ve Evren mahallelerinde bulunan çeşitli parsellerin satışı ve Yazalanı Mahallesinde bir parselin takas-trampası görüşüldü. Görüşülen maddeler komisyonlardan geldiği şekliyle oybirliğiyle kabul edilerek, parsel satışlarına meclisten onay verildi. Barabanlı Mahallesi ile Hacıahmetli Mahallesi Zeyker Yaylasındaki imar tadilatları da yine komisyondan geldiği şekliyle oybirliğiyle geçti. Yine komisyondan gelen Kat Yükseklikleri İmar Plan Tadilatı da, komisyondan geldiği şekliyle oybirliğiyle kabul edildi.
Mecliste görüşülen maddeler arasında, borçlanmayla ilgili konu gündeme geldi. Konuyla ilgili olarak, ihtiyaçlara istinaden yeni fikirlerin ortaya çıktığını belirten Belediye Başkanı Volkan Şeker, "4 bin 400 (4 milyon 400 bin) lira borçlanma yetkisi alma hakkımız var. Tabi bu faiziyle beraber. Yani bunu 48 aya attığınız zaman 3 bin lira gibi bir rakam yapıyor. Her şeyi kapatacak her şeyi alabilecek meblağ değil, fakat biriktirdiklerimizle beraber biz istiyoruz ki güzel bir soğuk asfalt şantiyemiz olsun. Parke üretim tesisi kuralım. Bir de büz üretim tesisimizi kuralım istiyoruz" dedi. Bunun komisyonda hep beraber tartışılmasını isteyen Başkan Şeker, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Hibe başvurularımız yapıldı. Biz hepsine hazırlıklı olmak bakımından bu saydığım konuların hepsini yapabilirsek, hepimiz çok rahatlarız diye düşünüyorum.
Çünkü yollarda problemimiz var mı Mut içinde? Var. Ama bir seferde 4 - 5 milyonu, yani sizlerin sayesinde hepimizin kararıyla 3 milyonunu diyelim ki buradan kullandık, 3 milyonda biz koyduk 6 milyon bir sıcak asfalt dökmek mi bir anda faydalı; bunların hepsinin zeminini hazırlayan meclis olarak daha istikrarlı, daha geleceğe dönük adınlar atabilmek mi, bunları ciddi anlamda tartışın. Herkes fikrini versin. Aman ha, iyi olur diye kimse korkmasın, kötü olur diye korksun. Kötüyle işimiz yok yani. Bunu tekrardan gündeme niye getirdin, borçlanmayla alakalı, hareketimizi yapmıştık zaten. Bu nerden akla geldi derseniz, hatta ben bunu Plan Bütçe Komisyonuna değil, bütün komisyonlara havale edeyim. Herkes mutlaka bulunsun, gerçekten fikir verilsin. Aman ha biz şunu yaptık, demek için bir hareket yapmayalım. Yapalım güzel olsun. Güzel olursa hep beraber kullanırız."
Konuyla ilgili madde, bütün komisyonlara oybirliğiyle havale edildi.
Görüşülen maddeler arasında bulunan Mut Esnaf ve Sanatkarlar Odasına ait parsellerin kiralanması ve yapılacak işlemler için Belediye Başkanı Volkan Şeker'e yetki verilmesi konusu görüşüldü. Şantiye kurulması için, Mut Esnaf ve Sanatkarlar Odasından yaklaşık 7 dönümlük parselin 5 yıllığına yıllık 15 bin liraya kiralanması konusunda Belediye Başkanı Volkan Şeker'e yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi.
Görüşülen bu maddeyle birlikte gündem maddeleri tamamlanmış oldu.
Gündem dışı olarak CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, Güneş Enerji Sistemleriyle (GES) ilgili bir çalışma olup olmadığını sordu.
GES'le ilgili çalışmalarının olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Volkan Şeker, "GES projesi ciddi anlamda devletle bir lisans alarak yol haritası çiziliyor. Şu anda biz Ticaret Odası yönetimiyle beraber Organize Sanayi yönetimindeyiz. Organize Sanayide 22 dönümlük bir arazinin lisans işlemlerini şu anda biz devam ettirip sonuca ulaştık. Bu yıl da bu lisansın uzatılması için orayla alakalı ek harçlarını yatırıp, oraya öncelikle bir GES projesi yapacağız. Kendimiz malettiğimiz zaman kaç liraya maloluyor, herhangi bir şirketle anlaştığımız zaman nelere maloluyor, şu an onun pazarlıklarını yapmaktayız" dedi.
Başkan Şeker, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Mesela firma geliyor, diyor ki, ben diyor burayı 5 yıllığına yapayım, Yap İşlet Devret. 5 yıl sonra Mut Belediyesinin 1 megabaytlık, yani az bir gelir değil gelire vurduğunuz zaman 350 - 400 bin lira bantlarında direk kar bırakabilecek ve Mut'a gelecekte çok iyi bir gelir sağlayacak bir yer olacak orası. Rastgele her yere GES kuramıyorsunuz zaten. Ama güneş enerji sistemlerini daha büyük ebatta yaparak köylerin sulama ihtiyaçlarına cevap verilebilir şekiller olur. Ona da çalışıyoruz. Ama birinci hamlemiz bu GES olayını faaliyete geçirmek. Adamlar çeşitli tekliflerle geliyorlar, Yap-İşlet-Devreti 8 yıla çıkarın, sizin belediyenize 2 milyon, 1milyon 800 bin, 2 bin 300 yani yılına göre bu şekilde bir hibede bulunalım, şeklinde teklifler var. Bunların hepsinin ben pazarlıklarını, sistematiğini oluşturduğum zaman sizinle paylaşacağım. Bununla sona geldik. Ben şimdi her yapılan her hamleyi mecliste gündeme getirip sanki sadece reklamsal boyutu gibi çalışıyormuş imajını da ben sevmiyorum. Herkesin kendine göre bir tarzı var. Bizimki de böyle. Ama GES'le alakalı da Mut Belediyesinin en az 5 yıl olacak, 5 yıl sonra bütün elektrik ihtiyaçlarını karşıladığı aylık en az 300, 350 bin lira geliri olan bir yeri olacak. Biz sadece bununla alakalı 3-4 tane firmayla görüşüyoruz. Pazarlık fiyatlarını alıp sizinle net paylaşacağım. Ondan sonra da İnşallah düğmeye bastıktan sonra çok kısa sürede, zaten kurulup izni falan her şeyi tamam. Lisansı da tamam. Bununla alakalı biz uzatıyoruz, böyle bir izni alabilmek çok da kolay değil yani. Bu konuda güzel bir yol kat ettik."
Enerjinin her şey olduğunu, enerjiyle alakalı inanılmaz derecede çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Başkan Şeker; gün geçtikçe büyüyen bir belediye olmaya devam ettiklerini söyledi. Şeker, "İnşallah çok ilerleyen yıllarda, bunların hepsini Mut'a, çünkü tarım bölgesiyiz. Mut'un içinde herkes duyuyor Mersin, Adana hatta İstanbul'dan yatırımcılar artık Mut'ta yer kovalıyor. Tarımda bizim önümüzde birinin durabilme şansı artık ilçe olarak yok. Binlerce şükür olsun. Yani iyi ki Mutluyuz diyoruz. Ve bu tarımı da değerlendirebilmek ve belediye olarak tüm halkın yanında olabilmek içinde aklınıza gelebilecek her ortamda hepsine çalışılıyor" dedi.
Gündem dışı söz alan CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Özay ise doğalgaz ve Mut-Silifke arası karayolu ile ilgili bilgi istedi. Konuyla ilgili bilgi veren Başkan Şeker, doğal gazın 273 günlük proje ihalesinin bittiğini, doğalgaz boru hattının döşeme ihalesi Karaman'dan 82 km'yle yapılacağını kaydetti. Bu konuda Bakan Lütfi Elvan ile ilçemiz milletvekili Zeynep Gül Yılmaz'ın müthiş bir mücadele verdiklerini ifade ederek; "Bu destekler olmadan bu noktaya gelmesi mümkün değil. Bütün Cumhur İttifakı doğal gazla alakalı, vekilleri müthiş bir çalışma yapıyor. Çalışmada da biz hiç durdurmuyoruz işin gerçeği. Sürekli ısrarımız doğal gaz yönünde. Bu ihale yarın kısmet olursa yapılacak ve 571 günlük bir süresi var. Bazen deniyor bu 82 km sonunda dağıtım yerleri belirlenecek. Dağıtım noktasında sonlanacak. Ondan sonra şehir içindeki yerleri de gaz firması çalışmalara başlayacak. Bunda da hepimiz burada karar almıştık hatırlarsanız, şehir içinde istediğiniz yeri, istediğiniz planda programda, bizlerin kontrolü dahilinde kazabilirsiniz, bunların yapım işlerine falan kafa yorulmasın diyerekten de işleri hep beraber hızlandırmıştık. Ama esas büyük ihale kısmet olursa bu hafta bitecek. Ve en fazla 571 günlük bir süresi var" şeklinde konuştu.
Başkan Şeker, Mut-Silifke arasındaki yolun da Türkiye'de birçok yerin durmasına rağmen çalışmaların son haliyle devam ettiğini söyledi. Şeker, "Biran önce bitmesini çok istiyoruz tabi hepimiz. Dualarımız da, gayretlerimiz de bu yönde. Gidişat çok iyi, bunu bilin. En hızlı bir şekilde Mut-Silifke arası yapılacak" dedi.
Gündem dışı söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Mehmet Aydın ise Sarıtaş'taki yerleşim yerleriyle ilgili sıkıntıları gündeme getirdi. Belediye Başkanı Volkan Şeker'de bu konuyla ilgili ciddi sıkıntıların olduğunu söyledi. Buraların tapusunu Mut Belediyesi olarak veremeyeceklerini belirten Başkan Şeker, "Buranın bir veriliş şekli ve anlaşması var. Burada hiç kimse de yerini satsın, diye verilmedi. Herkes yerine evini yapsın, diye verildi; ama gerek takipsizlikten, gerek kontrolsüzlükten, gerek noluyor denilmediğinden, işler karıştı gitti. Veya gelip Başkana soruluyor, Başkan ben burayı alsam nolur? Bir şey olmaz, bir şey olmazı var mı? İşte şimdi karşımıza geliyor. Bir şeyleri düzgün yapmaya çalışıyoruz, millet bizi zalim yerine koyuyor. Yapma kardeşim bunda bir şey yok ki! Bazıları şimdi oturma ruhsatı için başvuru yapıyor. Veremeyiz, yani yapacak bir şey yok. İnşaat konusu en büyük sorunumuz zaten. Elimizden geldiği kadar hassas davranıyoruz. Ama bu Sarıtaş'la alakalı problem de ciddi" dedi.
Mut Belediyesi 2021 Yılı Şubat Ayı Meclis Toplantısı, yapılan görüşmelerin tamamlanmasıyla sona erdi.