Sofralık kayısının başkenti ilçemiz Mut'ta, kayısı fiyatlarının dibe çakılmasına üreticiler tepki gösterdi. 55-60 liradan başlayan kayısı fiyatlarının bir anda 5 liraya düşmesi üzerine Mut Toptancı Hali'nde eylem yapan kayısı üreticileri, Mut-Karaman karayolunu 5 saat süreyle trafiğe kapattı.
Ana yola bahçelerinden topladıkları sandıklardaki kayısıları döken üreticiler, "İhracatçıların burada yanımıza gelmesi lazım. 5 lira fiyat verirken utanmaları lazım" diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Türkiye'de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin üretildiği, coğrafi işaretli Mut Kayısısı'nın hasadı, yaklaşık bir hafta önce başlamıştı.
Toplamda 77 bin 800 dekar alanda üretimi yapılan ve bu yıl rekoltenin 150 bin ton olacağı tahmin edilen ve hasadına başlanan kayısının fiyatının kısa süre içerisinde 5 liraya kadar düşmesine, kayısı üreticileri isyan etti.
Olayı protesto eden üreticiler, Mut Hali önünde toplanarak ana yolu trafiğe kapattı. Verilen fiyatların maliyeti karşılayamayacağını belirten üreticiler, kayısıları yola döktü. Fiyatlara tepki gösteren çiftçiler; işçi yevmiyesinin 400 lira olduğunu, bunun yanında gübre, ilaç ve komisyon kesintilerinin bu fiyatı kurtarmadığını belirtirlerken; yıllardır üretimini yaptıkları kayısının meysuluk fiyatının bile hiç bu kadar düşmediğini öne sürdüler. Üreticiler, yetkililerden kendilerine sahip çıkılmasını istediler.
Üreticilerin Mut Toptancı Hali önündeki yolda yaptığı eylem sonrası, olay yerine Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mut Üreticileri Kooperatif Başkanı Gülsüm Kevser İnce, Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, sektör temsilcileri, yetkililer ve emniyet güçleri olay yerine geldi ve üreticileri sakinleştirmeye çalıştı.
Olay yerinde üreticilere seslenen Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, üreticiler olarak yapılan eylemi haklı bulduğunu belirterek, "Üreticisiniz ve haklısınız. Benim ailem de üretici. Sorunlarınızı biliyorum. Haklı durumdayken haksız duruma düşmeyin. Yolu açmamız gerekiyor. Düşünün acil bir hastanız var" dedi. Kaymakam Ayrancı, "Bu bizim görevimiz. Hep birlikte bu sorunu çözmemiz gerek. Bunun kalıcı çözümü pazarlama sorununu çözmekten geçiyor. Elbirliğiyle sorunu çözmek için hep beraber kafa yoralım" diye konuşarak eylem yapan üreticileri sakinleştirdi. Konuyla ilgili ilgililerce ve üretici temsilcileriyle Kaymakamlıkta toplantı yapacaklarını söyleyen Kaymakam Ayrancı'nın konuşmasının ardından, yol trafiğe açıldı.
Üreticilerin ve çiftçilerin yaptıkları eylemin ardından, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yusuf Elitaş, ilçeye gelerek Mut Kaymakamlığı'nda toplantı düzenledi. Toplantıya Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, sektör ve kooperatif temsilcileri, yetkililer ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Toplantıda, ilçemizin tarımsal anlamda önemli gelir kaynağı olan erik ve kayısı piyasası ile ilgili gelişmeler ve üreticinin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıda, Bakan Yardımcısı Elitaş'ın girişimleriyle, konunun çözümü için firmaların ilçemize davet edildiği ve başka neler yapılabileceğinin konuşulduğu öğrenildi.
Yaşanılan bu süreçlerin ardından, yaklaşık 15 gün sonra gelmesi beklenen meysuluk kayısı alımı yapan firmaların ilçemize gelerek alımlara başladığı bilgisi edinilirken; fiyatların ise henüz istenilen seviyelere çıkmadığı ise üreticilerce dile getirildi. Önümüzdeki günlerde kayısı piyasasının durumunun ne olacağı, üreticilerce merakla bekleniyor.