KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker, KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kapsamında, Mersin'de 10 bin 490 işletmenin kredi faiz desteği almaya hak kazandığını belirterek, bu işletmelerin 240 milyon TL faizsiz kredi kullanmasının beklendiğini bildirdi.
KOSGEB İl Müdürü Danyal Peker, yazılı bir açıklama yaparak, KOSGEB'in sağladığı faizsiz kredi desteğinden Mersin'de azami sayıda işletmenin yararlanması için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti. Bu çerçevede yaptıkları çalışmaları ve başvuru sayısını açıklayan Peker, KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırarak ekonomik büyümeye daha fazla ek katkı vermelerini teşvik etmek ve ihtiyaç duydukları finansmana erişmelerine imkan vermek üzere hazırlanan 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kapsamında, Türkiye genelinde rekor başvuru alındığını ifade etti. Peker, rekor başvuruda Türkiye genelinde gerekli şartları sağlayan 460 bin 167 işletmeye 20 bin TL ile 50 bin TL arasında ilk yılı ödemesiz, toplam 36 ay vadeli faizsiz kredi kullanabilecekleri bilgisini verdi.
Mersin'de 10 bin 490 işletme faizsiz kredi almaya hak kazandı
Destek kapsamında Mersin'de ise toplam 10 bin 490 işletmenin kredi faiz desteği almaya hak kazandığını belirten Peker, “Söz konusu program kapsamında Mersin ilinde işletmelerimizin 240 milyon TL faizsiz kredi kullanması beklenmektedir. Şu an itibariyle bin 225 işletmemiz kredisini almış olup, 3 bin 375 işletmemiz ise son aşamaya gelmiş olup kredi kullandırımını beklemektedir” dedi.
KOSGEB'in, faizsiz kredi desteği çerçevesinde 9 ile protokol hazırladığını kaydeden Peker, “Bu protokol kapsamında, programda yer alan bankalar kredi üzerinden masraf almayacaklardır. İpotek alınması halinde ise azami 100 TL ekspertiz masrafı alınabilecektir. Vergi veya SGK borcu olan işletmelerden ne kadar borcu olursa olsun, sadece KOSGEB'in sağlamış olduğu destek miktarı kadar (yaklaşık kredinin yüzde 23'üne denk gelmektedir) mahsup işlemi yapılmaktadır. Yani vergi veya SGK borcu olan işletmelerin krediye başvuru yapamaması veya borcunun sıfırlaması gerektiği şeklinde bir uygulama bulunmamakta olup, zaten bu mahsup işlemi protokol gereği bankalar tarafından yapılacaktır. Kefalet sorunu yaşayan işletmelerimiz için ise Kredi Garanti Fonu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarla Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği protokole dahil edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Kredi desteğinden azami sayıda işletmenin yararlanması için KOSGEB tarafından gerekli ek önlemler alındığına işaret eden Peker, bu çerçevede Mersin'de de kredi için gelen işletmelere hizmet vermek için geçen cumartesi ve pazar günleri görev başında olduklarını dile getirdi. Mesai mefhumu gözetmeden çalıştıklarını vurgulayan Peker, KOSGEB İdare Başkanlığı tarafından kredi sürecinin daha etkin ve verimli yürütülmesi için görevlendirilen Kredi Süreç Sorumluları ile birlikte çalıştıklarını ifade etti. Peker, şu bilgileri verdi: “Kredi hakkı kazanan tüm işletmelerin krediyi kullanabilmelerini sağlamak amacıyla kredinin her sürecine çözüm üretmek için KOSGEB olarak yoğun bir çaba içindeyiz. Bu kapsamda, işletme yetkililerimizin cep telefonlarına defaatle bilgilendirme mesajı gönderdik, ayrıca kredi süreci başlatmayan veya yeni başlatan 4 binden fazla işletmemizi tek tek telefonla aramaktayız. Evrakını teslim etmeye gelen işletmelerinizin işlemleri tek noktadan birkaç dakika içinde gerçekleştirilmektedir. Kredi sürecinde sorun yaşanmaması için protokole taraf bankaların bölge, şube müdürleri ile gerekli toplantılar yapılmaktadır. Ayrıca paydaş meslek odaları, esnaf ve sanatkarlar odaları ile bilgilendirme toplantıları tertip edilmektedir.”
Kredisi kabul edilen işletmelerin en kısa sürede protokolde yer alan bankalara başvuru yapmalarını isteyen Peker, KOSGEB'e kayıt ve KOBİ beyannamesi işlemleri eksik olanları da bir an önce bunları tamamlamaları için KOSGEB İl Müdürlüğü'ne davet etti.