Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Afrin'de askerlere dua ettiklerini ifade ederek, "Bugün, birlik günüdür. Güvenliğimiz Mehmetçiğin cesur ellerindedir. Bırakalım Mehmetçik işini yapsın. Bizlerin ülkemiz için yapacağı şey, her şeye rağmen üretmeye, ihraç etmeye, katma değer yaratmaya devam etmektir. Ekonomi cephesinde teslim olmayacağız" dedi.
MTSO'nun çalışmaları ve gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Aşut, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün Mersin'e verdiği müjdeden ilkinin hayata geçirecek hazırlıkların başlamasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Model fabrika ile ilgili ilk toplantılarını yaptıklarını kaydeden Aşut, "Ağırlıklı olarak imalatçı KOBİ'lerin verimliliğini artırmak hedefiyle Ankara ve Bursa'da başlayan model fabrika kurulumunun Akdeniz Bölgesi için Mersin'de devam etmesi planlanıyor. Bu fabrikalar işbaşı eğitim modeli ya da meslek edindirmeye yönelik eğitim modellerinden farklılıklar içeriyor. Öncelikle bu fabrikalarda verilecek eğitimlere mevcut bir fabrikada çalışan mühendisler, o fabrikaların orta ya da üst düzey yöneticileri katılabilecek. Bu fabrikalarda alacakları verimlilik artırıcı uygulamalı eğitimler sonucu edinecekleri kazanımları kendi fabrikalarına uyarlayacaklar. Uygulamalar sırasında kendilerine danışmanlık hizmeti de verilecek. Amaç, mevcuttaki fabrikaları dönüştürmek, verimliliklerini artırarak rekabete ayak uydurmalarını sağlamak. Bir sonraki adımda ise bu fabrikaların dijital dönüşümü, endüstri 4.0'ı yakalamalarına zemin hazırlamak" dedi.
Model fabrikanın temelinin endüstri 4.0 vizyonu olduğunu vurgulayan Aşut, "Sonuçta bu projelerin hedefi üretimde endüstri 4.0'ı uygulanır hale getirmektir. Basit anlamda endüstri 4.0'ı yeniden ve yeniden anlatmayı yararlı görüyorum. Çağımızın yeni üretim vizyonu olan dördüncü sanayi devrimi hayata geçiyor. Endüstri 4.0 olarak isimlendirilen dördüncü sanayi devrimi ne demek? Endüstri 4.0, Alman Hükümeti'nin imalat gibi geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatması projesidir. Endüstri 4.0 terim olarak dördüncü sanayi devrimi anlamına gelmektedir. İlk sanayi devrimi su ve buhar gücü ile üretim mekanizmasının üzerine kuruluydu. İkinci sanayi devrimi elektriği üretime entegre etti. Üçüncü sanayi devrimi olan dijital devrim gerçekleşerek elektronik ve bilgisayarlaşma üretime entegre oldu. Endüstri 4.0, ise temelinde internet, yazılım, yapay zeka, robotik üretim, nesnelerin interneti ve siber teknolojileri gibi yüksek teknoloji üretimin, hatta üretimin de ötesinde hayatın her alanına entegre etme projesidir. Konu sadece sanayi değil, konu sadece robotik üretim değil" ifadelerini kullandı.
MTSO'nun hedeflerinin bütüncül bir hedefin planlı parçaları olduğunun altını çizen Aşut, "RİS- Mersin PLUS daha önceki RİS-Mersin Projesi'nin dijital düzeye sıçrama hamlesidir. Tırmıl'da bulunan tedarik zinciri test ve Ar-Ge laboratuvarı bu hedefin ilk adımlarından biridir. Planlanan lojistik simülasyon merkezi sadece bir başlangıç olup, daha birçok sektör ve mesleğe yaygınlaşacak üst düzeyde yeni bir mesleki eğitim modelidir. MYK personel belgelendirme merkezi projemiz hibe olarak kazandığımız bir projedir ve hedef 44 meslek dalında Akdeniz Bölgesi'nin tamamının mesleki belgelendirmelerini yapmaktır. Tüm bu projeler Endüstri 4.0'a ulaşmanın planlı adımlarıdır. Endüstri 4.0 eğitim ve uygulama merkezi projesinin hayata geçmesiyle tüm bu projeler tek çatı altında, kadrolu uzman personel ve teknik danışmanlar eşliğinde, kamu, STK'lar ve üniversitelerin üçlü sarmal modelinde oluşacak sinerji ile yüksek teknolojili üretime sıçramak isteyen KOBİ'lerimizin, yeni girişimcilerin, start-up'ların yanında olacak, en büyük destekçisi olacak. Bu ortak kullanım alanları sahip olduğu teknik personel ve alt yapı ile bu işlere sermaye ayıramayan firmalarımızın Endüstri 4.0'a geçişinde en büyük sıçrama tahtası olacaktır. Artık zaman farkındalık yaratma zamanı değil, eyleme geçme ve bu eko sistemi oluşturacak alt yapıları kurma zamanıdır. Bu anlamda Bakanlığımızın model fabrika projesi ortak hedeflerimizin olduğu çok güzel bir proje. Bu iki projeyi birbirini tamamlar hale getirmek istiyoruz. Bu konuda bürokrasinin ve iş dünyasının aynı hızda gitmesi bizi sevindirmektedir. Ben bu vesileyle Kalkınma Bakanımıza, Sanayi Bakanımıza ve konu ile ilgili çalışan bürokrat ve teknokratlara teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Ulusal güvenliğin her şeyin üstünde olduğuna vurgu yapan Aşut, "Son söz olarak şunları ifade etmek istiyorum. Ulusal güvenliğimizi sağlamak için Afrin ve birçok bölgede mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetlerimize başarılar diliyoruz. Bölgeye barış götüren Mehmetçiğe dua ediyoruz. Biz her zaman şunu söylüyoruz. Bugün, birlik günüdür. Ülkemizin uygulayacağı politikalar Meclisimizin ve hükümetimizin uhdesindedir. Bırakalım siyaseti siyasetçiler yapsın. Güvenliğimiz Mehmetçiğin cesur ellerindedir. Bırakalım Mehmetçik işini yapsın. Bizler iş dünyası olarak nasıl katkı veririz deseniz? Bizlerin ülkemiz için yapacağı şey her şeye rağmen üretmeye, ihraç etmeye, katma değer yaratmaya, istihdam yaratarak iş ve aş vermeye, ülkemizin diğer savaş alanı olan ekonomi cephesinde güçlü olmaya devam etmektir. İşte bu projelerin hedefi budur. Çabamız budur. Güçlü ordu önemli ama güçlü ekonomi bunun payandasıdır. Şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Bizler iş dünyasının Mehmetçikleri olarak ülkemizin zenginliği olmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bu cepheyi de kimseye kaptırmayacağız" dedi.