İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Etkinlikleri ilçemiz Halk Eğitim Merkezinde gerçekleşti.
Programa Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Mut İlçe Emniyet Müdürü Murat Güney, Garnizon Komutanı Üsteğmen Ahmet Pek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin ve ilçe Protokolünden birçok isim katıldı.
Saygı Duruşunda bulunup, İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Kur'an-ı Kerim okundu. Günün anlam ve önemine dair hazırlanan slayt gösterisinin ardından Mehmet Akif Ersoy konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan ilçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz yapmış olduğu konuşmada; “Milletimiz, türlü imkânsızlıklarla ve yoksulluklar içerisinde olduğu bir dönemde dahi bağımsızlığına, vatanına ve kardeşliğine yönelen saldırılara canı pahasına karşı koymuştur. Kurtuluş Savaşında verdiği var oluş mücadelesini kahramanlıklar, fedakârlıklar ve şahadetler vererek tarihte eşi görülmemiş büyük bir zaferle neticelendirmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan bu büyük zafer, yaşı, cinsiyeti, ırkı, inancı ne olursa olsun tüm milletimizin birbirine kenetlenerek, omuz omuza yazdığı büyük bir kahramanlık destanıdır.” dedi.
Mehmet Akif'in bizlere en kıymetli hediyesi olan İstiklal Marşı'nın, vatanın her karış toprağında gururla dalgalanan Ay Yıldızlı Bayrağımız altında büyük bir coşkuyla okuyarak son nefesimize kadar sahip çıkmaya devam edeceğimizi belirten Kaymakam Akyüz; “Yüreği vatan için atan ömrünü millete adayan, Mehmet Akif gibi bir ecdadın torunları olarak, Onun yüksek ideallerini, heyecanını, vatan aşkını, millet sevgisini bugün de en güçlü şekilde yaşatma azim ve kararlılığındayız,” dedi.
Millî Eğitim Müdürü Harun Gergin yapmış olduğu konuşmada; “Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, milletimizin yürekliliğini ve özverisini anlatmıştır. İstiklâl Marşı, kurtuluş savaşının özetidir. Tek başına bir tarih kitabıdır. Eğer, var olmak adına bir derse ihtiyacımız varsa, İstiklâl marşı en iyi nasihattir. Peki, bu nasihatin ifade ettiği anlam nedir, hangi tarihi duruma kaynaklık etmektedir? Elbette bu sorulara verilecek birçok cevap bulunabilir; fakat bu cevaplardan en önemlisi o dönemde Türk Milletinin içinde bulunduğu ruh halidir: Bütün yokluklara rağmen milli duyguları ile var olmaya çalışan, İstiklâle olan tutkusunu hiçbir zaman kaybetmeyen, bağımsızlık adına kenetlenen, şafaklarda dalgalanan bayrağı layık olduğu yerden hiçbir zaman indirmeyen, top tüfeğe karşı iman dolu göğsünü siper eden, şehit kanları ile sulanmış toprağına düşmanı sokmamak için gecesini gündüzüne katan, bu cennet vatan için şehit olmaktan bir an bir tereddüt etmeyen ve bunun aşkıyla yanan Türk Milletinin, bu mücadelede nasıl başarılı olduğunu anlamaya çalışanların yapacağı tek şey vardır: İstiklâl Marşı'nı okumak ve anlamaktır.” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından günün anlam ve önemine dair şiirler okunup oratoryo gösterisi sergilendi.