Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, kayısı bahçesinde, erkenci Kayısı hasat günü etkinliği düzenledi.
Türkiye'de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan ilçemizde, 150 bin ton üretim ve 70 bin ton ihracat rekoltesi bekleniyor.
İlçemiz Palantepe Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe, İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Arif Abalı, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Uzun, İlçe Emniyet Müdürü Murat Güney, ilçe Müftüsü Mustafa Öztürk, AK Parti İlçe Başkanı Celal Kasap, Mersin Büyükşehir Mut Belediyesi Toptancı Hali Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, Daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte kurban kesildi ve kıl çadırda sıkma börek yapılarak misafirlere ikram edildi
Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Bayır, “İlçemiz 65 bin nüfuslu 102 Mahalleden oluşan yüzde 85'i tarımla uğraşan bir ilçedir. Sofralık Kayısının başkenti Mut ilçemizdir. Mut Kayısısının 2005 yılında tescilini almış bulunmaktadır. Mut ilçemizde 691 bin dekarlık alanda tarımsal faaliyet yapılmaktadır. Bunun 56 bin dekar alanda Kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizin sahip olduğu mikro klima iklimi sayesinde üretilen sofralık Mut Kayısısı iriliği, kuru madde içeriği, nemin düşük olması ile yanak miktarı ve renginin iyi olması ön plana çıkıyor. Mut Kayısısı sert ve uzun ömürlü olması ile ihracata gitmektedir. İlçemizde yetiştirilen Kayısı çeşitleri, Matador, Ninfa, Trintina, Yerli tokalı, Alyanak, Bebeko, Septik, İtalyan Tokalı, Karacabeğ, Çağatay gibi kayısı çeşitlerimiz bulunmaktadır. 2018 üretim sezonumuzu 20 liradan açmış bulunmaktayız, ayrıca 2018 yılı tahmini rekoltemiz 140 ila 150 bin ton arasında rekolte beklemekteyiz. İlçemizden ihracatımız Rusya, Ortadoğu ülkelerine erkenci sofralık kayısısı olarak Türkiye'nin yüzde 60'ını Mut'tan karşılamaktayız” dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Arif Abalı yaptığı konuşmasında; “Mut ilçemizde Kayısı hasadı etkinliğinde bulunmaktayız. Mersin ili tarımda 2017 verilerine göre 900 milyar liralık gayri safi hasılata katkı sağlıyoruz. Bu gerçekten büyük bir katkıdır. Siz üreticilerin ve üretilen meyveye katma değer katkısını birlikte yapmaktayız. Bu ne demektir 2 buçuk milyon ton Mersinden meyve 2 nokta 3 milyon ton sebze 1 milyon ton örtü altında sebze aynı zamanda da 1 milyon ton tarım ürünlerinin yaş meyve ve sebze ihracatı yapılması demektir. Kayısı üretiminde öyle bir noktaya gelmişiz ki Mut artık Mersin ilinin dışına çıkmak istiyor. İhracatı başlamış 150 bin ton rekoltemiz var. Bunun yarısı Almanya, Rusya, Ortadoğu ülkelerine ihracat yapılmakta. Bunların amacı Mut ilçemizi sofralık kayısıda merkez ilan etmektir' dedi.
İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz yapmış olduğu konuşmasında; “Ülkemizin önemli meyve ve sebze üretim merkezi olan Mersin'imizin meyvecilik alanında başarılı ilçelerinden bir tanesi Mut ilçemizdir. Mikro klima iklim koşullarından dolayı ülkemizde ilk kayısı hasadı Mut ilçemizde yapılmaktadır. Bu yılki rekolte beklentimiz 150 bin ton civarında ve 70 bin ton civarında da ihracat hedeflemekteyiz. Mut ilçemiz sofralık kayısıda ülkemizin başkentidir. Aroması ve pazarda gösterişli duruşuyla fark yaratmaktadır. Kayısının yanında Eriğimiz, incirimiz, Zeytinimiz ilçe tarımında önem arz etmekte ve ekonomimize büyük katkılar katmaktadır. Ülkemizin ekonomisine ve ihracatına katkı yapan üreticilerimizi, tüccarlarımızı, vatandaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.