İlçemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından Kadın Kooperatifçiliği Eğitimi Konferansı düzenlendi. Konferansa katılan konunun uzmanlarınca Ürün Geliştirme, Girişimcilik, Sosyal Güvenlik, Markalaşma ve Pazarlama konularında bilgi verildi, kooperatif süreçleri ile ilgili deneyimler anlatıldı.
Mut Belediyesi Sinema Salonunda düzenlenen konferansa Mut Kaymakamı Muammer Köken, Mersin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ekrem Bayır, İlçe Emniyet Müdürü Zafer Şenocak, Mut Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Halil Demir, STK Temsilcileri ve kadınlar katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Mersin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü, “Tarım Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve bizim bakanlığımız arasında ortak bir protokol yayınlandı. Bu protokole göre kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi kararı alındı. Ve 81 ilde bizler bu çalışmalara başladık” dedi.
Protokol çerçevesinde çalıştaylar yapıldığını, bunun üçüncü ayağını da Mut'ta gerçekleştirdiklerini belirten Göllü, “Kadınsız bir ekonomi düşünülemez.
Kooperatifçilik, bizim imece, bizim Türk kültürümüzde de olan bir şey. Evdeki üretici kadını, istihdama kazandırabilmenin ilk adımlarından biri kooperatifçiliktir” şeklinde konuştu.
Konferansta konuşan Mut Kaymakamı Muammer Köken ise, birliktelik ve beraber iş yapmanın anlam bulduğu kooperatifçilik başlığı altında burada buluştuklarını belirterek; “Atasözlerimiz derki, 'Bir elin nesi var, iki elin sesi var.' Maalesef kapitalizmin sonucu olarak küçük artık dünyada hayat bulmamaya başlıyor. Küçük güzeldir, neredeyse sadece bir kitap ismi olmaya başladı. Ama bu bizi yıldırmamalı” dedi.
İmecenin değişik usulü olan kooperatifçiliğin bizler de eskiden uygulanmakta olduğunu söyleyen Kaymakam Köken, şöyle konuştu: “Eskiden insanlar ekin biçerken imece usulüyle biçiyordu. Bunlar işgücünün kooperatifini yapıyordu. Bir de bizde kooperatif deyince, yalnız inşaat kooperatifi düşünülür. 80'li yılların yoğun inşaatlaşma dönemi hepimizi buna yönlendirdi. Sanki inşaat kooperatifi haricinde insanlar bir araya gelemez gibi zannediliyor. Hâlbuki kooperatif, başta üretim olmak üzere tüketim kooperatiflerine de ihtiyacımız var. Üretim kooperatifi var, dağıtım kooperatifi var. Pazarlama kooperatifi olduğu gibi, aynı zamanda diğer işlemeyle ilgili kooperatif var. Kooperatif bize yalnızlığı ve doğru zamanda doğru gücü birleştirmeyi sağlayacak. Her zaman duymuşsunuzdur; kontrolsüz güç, güç değildir, diye bir söz var. Biz bu ilkeden hareket etmemiz lazım.”
Burada özellikle kadınların seçilmesinin sebebinin, 'Yuvayı dişi kuş yapar' felsefesinden hareketle olduğunu dile getiren Köken, “Yuvayı dişi kuşun yapması ve kadınların duygusal olarak birlikteliğe daha açık olması dolayısıyla, kadın istihdamını arttırmamız açısından bu kooperatifçiliği yaygınlaştırmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.
Köken konuşmasını, Konfüçyus'un sözünü anımsatarak; “Biz ya yol açacağız size, ya yol göstereceğiz ya da yoldan çekileceğiz. Ama asla engel olmayacağız” sözünü vererek tamamladı.
Konferans öncesi 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında konferansa katılanlara maske dağıtılırken, Kaymakam Köken Mut'ta da farkındalığa örnek olunmasını istedi.
Yapılan konuşmaların ardından konferansa geçildi. Konferansta ilk olarak Mut Kadınlar Kulübü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MUTKAD) Başkanı Gülsüm Kevser Mut tarafından, ilçedeki kadınların yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verildi ve sunum izletildi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Mersin Ticaret İl Müdürlüğünden Gürcan Hüsbal ve Emin Şafak kooperatif kurulabilmesi için yapılması gerekenleri anlattılar; Ürün Geliştirme, Girişimcilik, Sosyal Güvenlik, Markalaşma ve Pazarlama konularında bilgi verdiler. Konferansa Silifke'den katılan Bedia Avcıoğlu ise kooperatif süreçleri ile ilgili deneyimlerini anlattı.
Soru - cevap şeklinde sohbet ortamında devam eden konferans, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.