Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, “Zeytinyağını düşük fiyata alıp yüksek fiyata satacak olan depolamacıların takibindeyiz” dedi.
Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 13'ünü karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde, Zeytin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı üreticiler zeytinlerini satmak zorunda kaldı. Yağ çıkarmak için çok az zeytin kalması sebebiyle zeytinyağı rekoltesinin düşük olacağından, Yağ fiyatlarının tavan yapmasından korkuluyor. Bunu fırsat bilenler ucuza yağ alıp depolama yapıyor. Zeytinyağı tüccar fırsatçılarına gün doğdu.
Bu yıl Zeytinyağı üretiminin az olması ve fiyatların önümüzdeki günlerde 15 ila 18 liradan 25 ila 30 lira arasında yükseleceğinin hesabını yapan fırsatçılar, Fabrikalardan tonlarca sızma Zeytinyağı alarak depolamaya başladı. Bu da gösteriyor ki, Zeytinyağı fiyatlarının ilerleyen günlerde tavan yapacağı korkusu yaşanıyor.
Her geçen yıl zeytin üretiminin hızlı bir şekilde arttığı ilçede, 2019 yılında 250 bin ton zeytin ve 20 bin tonun üzerinde zeytinyağı rekoltesi bekleniyor.
Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, “Bu günlerde 15 ile 18 liraya yağ fiyatları gidiyor. Bunu fırsat bilen bazı tüccarlarda düşük fiyattan alıp depolama yöntemine gidiyorlar. Ziraat Odası olarak bu fırsatı vermemekle birlikte bunun takibindeyiz” dedi.
Başkan Kar, “2019 yılı ilçemizin üretiminde bulunduğu Zeytin ve Zeytinyağı sezonunun sonuna yaklaşıyoruz. Mut Zeytin'i bu yıl fiyat olarak umduğumuzun üstünde gidiyor. Bu yıl zeytin kaliteli. Zeytin fiyatlarımızın yüksek olması nedeniyle ilçemizdeki üreticilerimiz genelde zeytinyağı çıkarmayı tercih etmediler. Bundan dolayı da böyle bir çalışmanın sonucunda da ilçemizde yağ rekoltesi oldukça düşük. Bu konuda da çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yağ deposu olmadığı ve yağ depolama şansı olmadığı için yağ fiyatlarını epeyce düşürdüler. Bu günlerde 15 ile 18 liraya yağ fiyatları gidiyor. Bu yıl yağ rekoltesinin düşük olacağından dolayı önümüzdeki günlerde zeytinyağı fiyatlarının 25 ila 30 lira arasında seyredeceğini tahmin ediyoruz. Bunu fırsat bilen bazı tüccarlarda Zeytinyağını düşük fiyattan alıp depolama yöntemine gidiyorlar” dedi.
Fırsatçıların takibindeyiz diyen Başkan Kar, “Ziraat Odası olarak bu fırsatı vermememiz lazım. Çiftçilerimizi buradan uyarıyoruz. Mümkün olduğunca fiyatlar biraz yükselinceye kadar kendi ürettikleri yağı, kendi depolarında veya kendi evlerinde, ambarlarında tutmasını istiyoruz. Zeytinyağını düşük fiyata alıp yüksek fiyata satacak olan depolamacılara fırsat verilmemesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Mut Zeytinyağına sahip çıkılmadığını ifade eden üreticiler ise, Özellikle fabrikalardan bizlerin tertemiz organik ve sıfır asitsiz zeytinyağlarımızı ucuz fiyata alan ege tüccarları, bölgelerinin ürünleri ile harman yaparak kendi ürünlerinin kalitesini arttırıyorlar. Ege tüccarları Mut zeytinyağını kendi ürünlerinde hem asit düşürücü hem de aroma verici olarak kullanıyorlar. Mut ilçesi olarak seçimlerde seçerek meclise gönderdiğimiz ve bizi temsil eden Milletvekilleri bize sahip çıkmıyor” diyerek rahatsızlıklarını dile getirdiler.