Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi25
Bugün Toplam447
Toplam Ziyaret863375
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ 2020'NİN İLK TOPLANTISINI YAPTI

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ 2020'NİN İLK TOPLANTISINI YAPTI

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, 2020 yılının ilk toplantısını Mut'ta yaptı. Meclis üyelerine sel afeti hakkında bilgi veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sel felaketinin tarım alanlarında büyük hasara neden olduğunu belirterek, Mersin'in afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Başkan Seçer, “Veriler toplanıp, hasar tespiti yapılacaktır. Buranın bir afet bölgesi ilan edilmesi durumu söz konusu olabilir. Hangi koşullarda afet bölgesi ilan edileceği konusu yasalarda açıktır. Eğer o kriterler tutuyorsa buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Hangi yasal çerçeveye uydurulursa uydurulsun mutlaka bir yardım eli uzatılmalı” dedi.
Taşucu'nda kurulmak istenen tersane de mecliste tartışmalara neden oldu. Başkan Seçer, “Yangından mal kaçırmıyoruz. Kimse yatırıma karşı değil. Yatırım yapacağız diye çevre katliamına seyirci kalamayız” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ocak ayı olağan toplantısı birinci bileşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in başkanlığında, Mut İlçesi'nde gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sel felaketinin tarım alanlarında büyük hasara neden olduğunu belirterek, Mersin'in afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Başkan Seçer, “Veriler toplanıp, hasar tespiti yapılacaktır. Buranın bir afet bölgesi ilan edilmesi durumu söz konusu olabilir. Hangi koşullarda afet bölgesi ilan edileceği konusu yasalarda açıktır. Eğer o kriterler tutuyorsa buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Hangi yasal çerçeveye uydurulursa uydurulsun mutlaka bir yardım eli uzatılmalı” dedi.

Toplantının açılışında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 2019 yılındaki tüm meclis toplantılarını merkezde yaptıklarını, 2020 yılının ilk meclis toplantısını ise Mut'ta yapmaya karar verdiklerini belirterek, “Mutluları mutlu edelim dedik. Mut'ta olmaktan mutluyuz” dedi.
Meclis gündemine geçmeden önce Pazartesi ve Salı günü Mersin'de yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “Geçtiğimiz iki gün, kentimizde olağanüstü hava koşullarının neden olduğu bir afetle karşı karşıya kaldık. Yağmur bazı bölgelerde önemli tahribatlar yaptı. Mersin'de iki vatandaşımız bu afet sırasında öldü. Bir tanesi Mut'tan, biri Erdemli'den. Vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyorum. 'Allah böyle afetler göstermesin' diyoruz ama bunu mukadderat olarak değerlendirmek doğru değil. Bizlerin görevi oluşabilecek olağanüstü koşullarda hazırlıklı olmak. Kentimizi bu tip koşullara hazır tutacak altyapılar oluşturmak. Burada geçmiş dönemden bugüne kadar gelen yapısal sorunlar var. Bir kısmı çözülmüş, bir kısmı hâlâ çözüm bekliyor. Çözümü ortaya koymak bizlere düşüyor. Bunları da kısa sürede ilçe belediyelerimiz, biz Büyükşehir Belediyesi olarak, her kurum kendi görev ve yetkileri dahilinde yerine getirecektir diye düşünüyorum” dedi.
Selin özellikle tarım alanlarında önemli tahribatlara neden olduğunu ifade eden Seçer, “Tarım alanlarında zarar meydana geldi. Özellikle tarımsal faaliyeti yoğun olan Mut gibi, kısmen Aydıncık, Bozyazı, Anamur gibi, Tarsus gibi geniş ovalara sahip ilçelerimizde önemli zararlar meydana geldi. Sera, açık tarla ziraati, bahçe tarımında önemli zararlar oldu. Tarsus'a Berdan Çayı'nın batı yakasında Aliefendioğlu, Mantaş civarında önemli hasarlar oldu. Az önce de DSİ İl Müdürümüz bana ulaştı. MESKİ idaremizle beraber bu çalışmaları yapıp tamamladıklarını ifade ederek, işbirliğinden dolayı teşekkür etti. Ben de ziyadesiyle memnun oldum. Hepimiz devletin kurumlarıyız. Afet günü de AFAD'ın, Valiliğin kontrolünde bu çalışmalar gerçekleşti. Biz Büyükşehir ve MESKİ olarak her türlü imkanımızı seferber ettik. Bundan sonra daha koordineli işbirliği ile bu tip olayları bertaraf edeceğiz” diyekonuştu.
Mersin'in afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Seçer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hasarın olduğu yerde maddi zarar vardır, yanan bir insan canı vardır. Herkes emek ediyor. İnsanların canı yandı, çünkü malları ziyan oldu. Çiftçilikte böyle bir afet bir yıllık ürününüzü götürür, el elde baş başta kalırsınız. Bizlerin katkı sunması gerekiyor. Büyükşehir olarak tarımsal faaliyetlerle ilgili dairemiz var. Merkezi yönetimimizin el atacağını düşünüyorum. Veriler toplanıp, hasar tespiti yapılacaktır. Buranın bir afet bölgesi ilan edilmesi durumu söz konusu olabilir. Hangi koşullarda afet bölgesi ilan edileceği konusu yasalarda açıktır. Eğer o kriterler tutuyorsa buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Sanıyorum bazı milletvekillerimiz bu konuda parlamentoya önerge vermişler. En azından birinci derecede arzum budur. Hangi yasal çerçeveye uydurulursa uydurulsun mutlaka bir yardım eli uzatılmalı. Bu konuda beraberce bir karar alabiliriz, birbirimize destek olabiliriz. Tüm şehrimize tekrar geçmiş olsun.”
Sel ile ilgili değerlendirmelerin ardından Başkan Seçer vatandaşlara da seslendi ve menfezleri, mazgalları tıkayacak çöpleri atmamaları konusunda hassas davranmalarını rica etti.
Başkan Seçer, sel sonrası sosyal medyada dolaşan ve gerçeği yansıtmayan, kanalizasyon sularının temiz içme sularına karıştığı şeklindeki asılsız iddialarla ilgili açıklama da yaptı. Seçer, böyle bir durumun söz konusu olmadığını ve bu gerçeği yansıtmayan paylaşımlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ederek, “Sosyal medyada MESKİ ile ilgili tezvirat yapılıyor. Sanki benim imzamla çıkmış MESKİ açıklaması gibi. Afetten sonra yağmur sularının ya da bazı yeraltı sularının, kanalizasyonların temiz içme suyu hatlarına karıştığı ve sağlığa zararlı olduğu yönünde yanlış bir propaganda yapılıyor. Böyle bir şey yok. Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için arkadaşlarımız hazırlığını yapıyor. Art niyetli bazı kesimlerin yaptığı bir yaygara. Bu konuda da vatandaşlarımızdan yardım istiyoruz. Böyle bir şey olmadığını yurttaşlarımıza duyuralım. Bu tip art niyetli yaklaşımların önünü hep beraber engellemiş oluruz” ifadelerini kullandı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ocak ayı olağan toplantısında, Mersin Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu seçimleri de yapıldı.
Gizli oylamayla yapılan seçimlerde, CHP grubu adayları Abdurrahman Yıldız 48 oy, Muhittin Ertaş 48 oy, MHP grubu adayları Mehmet Topkara 43 oy, Ahmet Durak 40 oy, AK Parti grubu adayı Zafer Şahin Özturan 41 oy olarak Denetim Komisyonu üyesi seçildi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, belediye bünyesinde oluşturulan Esnaf Masası'na, Ulu Çarşı'da mülkiyeti belediyeye ait bir çalışma ofisi tahsis edilmesini oy birliğiyle kabul etti.
Meclis ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne ait olmasına karşın Mut Belediyesi'ne, Akdeniz Belediyesi'ne ve Mersin Üniversitesi'ne tahsis edilen otobüslerin tahsis süresinin uzatılmasına da oybirliğiyle karar verdi. Başkan Vahap Seçer, “Otobüs sayımız 280 civarı. Bunun 43 tanesi ekonomik ömrünü tam olarak doldurmuş. 80 tanesinin bazı eksikleri var. Bunları kısa mesafeli kullanılması için farklı kurumlara dağıtacağız. 73 otobüs 6 ay içinde bize teslim edilecek. Otobüs geldikçe bu eski otobüsleri kamu kurumlarına, belediyelere vereceğiz. İhtiyaç fazlası tüm araçlarımız başta ilçe belediyeleri olmak üzere kamu kurumlarına dağıtılacak” dedi.
Meclis toplantısında, idareden gelen sözleşmeli personel ve norm kadrolarla ilgili idare teklifleri ile Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde bulunan 3 adet büfe, kafeterya ve marketin işletme hakkının iptal edilmesine dair teklif ilgili komisyonlara sevk edildi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Taşucu Limanı'na Akter-Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapımı planlanan tersane projesi için gündeme getirilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifine kurum görüşü oluşturulmasına ilişkin komisyon raporu da ele alındı.
Tersane konusunda belediye meclisi üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. Bazı belediye meclisi üyeleri, tersanenin koruma altındaki Göksu Deltası başta olmak üzere doğal yaşama zarar vereceğini iddia ederken, bazı belediye meclisi üyeleri de tersanenin istihdama katkı sağlayacağını iddia ederek projeyi savundu.
Başkan Vahap Seçer, konu ile ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ederek, olaya sadece istihdam açısından bakılmasının eksik bir yaklaşım olacağını ifade etti. Yapılacak tersanenin niteliğinin önemli olduğunu vurgulayan Seçer, şunları söyledi:
“Burada gündeme getirilen tersanenin içeriğini biliyoruz herhalde? Kamuoyunu da aydınlatalım çünkü kamuoyu dikkatle izliyor. İnsanlar bu konuyu merakla bekliyor. Enine boyuna tartışmakta fayda var. Herkes görüşlerini söylesin ama gizli tarafı kalmasın. Yanıltıcı bilgilendirme yapmayalım. Tersanenin niteliği nedir? Tamirat için mi kuruluyor, yeni gemilerin yapımı için imalat amaçlı mı kuruluyor? Bu önemli. Bunları da konuşarak gidelim. Sadece istihdama bağladığınız zaman çok doğru olmaz. En fazla istihdam alanı yaratmak isteyen siyasetçilerden biriyim. Bu noktada ayrılmıyoruz ama istihdam deyip de ayrıntıyı kaçırmayalım. Cambaza bakı oynamayalım. İstihdam var, başımızın tacı. Ama enine boyuna bu konuyu tartışalım. Bizden görüş istenmiş. İlgili bakanlık konuyu yürütüyor. İmar düzenlemesi yapılacak. Bizden görüş istemişler. Bizim tarafımızdan uygun görülüp görülmediğini sorguluyor. Yoksa orada bir takım ön hazırlıklar yapılmış. Biz sadece uygunluk görüşü vereceğiz ama kamuoyunu da tam olarak aydınlatalım. Raporda 'gemi bakım onarım tersanesi' deniyor. Bu tersane yeni gemi yapım tersanesi değil, gemi bakım onarım tersanesi. Yapım anlamında bir ibare yok. Bir meclis, yapılacak tesisin ne işle uğraşacağını bilmiyorsa bu önemli bir zafiyettir. Burada oy kullanacak meclis üyesi konuya hakim olmalıydı. Meclis üyesi nasıl oylayacağı maddeye hakim olmaz? Konuya hakim olarak oy kullanmak çok başka. Memlekete bir yatırım yapılacak, hassasiyeti olan bir konu. Yangından mal kaçırmıyoruz. Kimse yatırıma karşı değil. Yatırım yapacağız diye çevre katliamına seyirci kalamayız. Hepimiz böyle düşünmek zorundayız. Beni yanlış anlamayın. Meclis üyelerine bakıyorum hakim değiller. Ne yapılacağı tam olarak bilinmiyor. Bunu komisyona tekrar çekelim. Herkes konuyu gözden geçirsin, herkes aydınlansın. Gerekirse davet yapalım. Deniz Ticaret Odası bir kez daha açıklama yapsın. Oluşturulan o şirketin içerisinde Deniz Ticaret Odamızın da payı var. Kabul edilecekse herkes gönül rahatlığıyla kabul etsin. Kabul edilmeyecekse de sağlam referanslara dayanarak yapsın.”
Konuşmaların ardından Taşucu Tersanesi projesi ile ilgili plan değişikliğini ele alan rapor yeniden görüşülmek üzere ilgili komisyonlara iade edildi.
“Palmiye kırmızı böceği ile mücadelede ilçe belediyelerinin hassas olmasını rica ediyorum”
Mersin'in simgelerinden palmiye ağacına zarar veren palmiye kırmızı böceği ile etkin mücadele için ilçe belediyelerine çağrıda bulunan Başkan Seçer, “İlçe belediye başkanlarımıza bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bölgemizde palmiye ağacı çok. Ekolojimize çok uygun. Bunun palmiye kırmızı böceği gibi bir baş belası var. Bununla mücadele etmek zorundayız. Önemli tahribatlar yapıyor. Bir hayli tahribat var. Ağacı kurutuyor. Özel siteler, alt belediyeler, il tarım müdürlüğü olarak ortak bir çalışma yürütmemiz lazım. Buna tek başına ne İl Tarım Müdürlüğü, ne ilçe belediyeleri, ne de belediyenin gücü yetmez. İlçe belediyelerinin de bu konuda hassasiyetini rica ediyorum. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığımızla irtibat halinde olsunlar. İl Tarım Müdürü beni aradı. Bu konuda bilgilendirme yaptı ve iş birliği teklifinde bulundu. Memnuniyetle bu iş birliğini yapacağız” dedi.

954 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın