Mersin Büyükşehir Belediyesi, toplum sağlığını tehdit eden Koronavirüs salgınının yayılımının en aza indirilmesi ve bu salgınla mücadeleye yönelik faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmektedir.
Büyükşehir Belediyemiz, Koronavirüs'ün dünya gündemine geldiği Ocak ayının sonunda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü akademisyenleri ile diyalog halinde olmuş, salgın ile ilgili olarak bünyemizde bulunan sağlık çalışanlarına eğitimler verilmesini sağlamıştır.
06.02.2020 tarihinde Pandemi (salgın) planı hazırlanarak İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderilmiştir.
Mart ayı başında, değişik hizmet birimlerinde görev yapan belediye personelimize kendi hekimlerimiz tarafından bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri düzenlenmiştir.
Mart ayının başında günlük yaklaşık 100 bin vatandaşın kullandığı belediye otobüslerinde detaylı dezenfeksiyon işlemlerine başlanmıştır. Toplu taşıma araçlarının sefer dönüşlerinde günlük temizliklerinin yanı sıra; ULV yöntemi ile dezenfeksiyonlar gerçekleştirilmiştir. İşlemler ve dezenfeksiyon çalışmaları aynı titizlikle sürdürülmektedir.
22.03.2020 tarihinde Mersin il genelindeki 13 ilçede 50 ULV, 20 Holder, 3 Mistblower ve 93 personel ile dezenfekte uygulaması yapılmıştır. Dezenfeksiyon çalışmalarının yanı sıra ilaçlama çalışmaları da aralıksız sürdürülmektedir. Aynı gün, 98 araç ve 306 personelle larva, rezidüel ve uçkun mücadelesi yapılmıştır. Her mahallede en az iki kez olmak üzere larva mücadelesi yapılmaktadır. Virüs tehlikesi başladığı günden bu yana yaklaşık 60 bin noktada uygulama yapılmıştır, çalışmalar aralıksız sürdürülmektedir.
Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğiyle başlatılan uygulamayla minibüslerde, dolmuş ve taksilerde dezenfeksiyon işlemleri yapılmıştır. Trafik Zabıta Şube Müdürlüğü hassasiyetle toplu taşımanın sivil ayağını oluşturan araçlarda denetimlerini sürdürmektedir.
İbadethaneler, okullar, öğrenci yurtları, huzurevleri, hastaneler, tren istasyonları, otogar her gün binlerce insan tarafından kullanılan ATM'ler, kent genelindeki parklar, çocuk oyun alanları, kütüphaneler, duraklar, tırabzanlar, merdivenler, banklar, kamu kurum ve kuruluşları, düzenli olarak eğitimli personel tarafından ilaçlanmakta ve dezenfekte edilmektedir.
Kriz Merkezi 7/24 görevde
Koronavirüs ile mücadele konusunda tüm Mersin il genelinde, ilçe belediyeleri ile koordineli ve etkin mücadele yürütebilmek adına 16.03.2020 tarihinde Kriz Merkezi kurulmuştur. Kriz Merkezi, 23 ilaçlama personeli, 8 çağrı karşılama personeli, 3 sorumlu doktor, 1 ilçe koordinasyon ve dokümantasyon sorumlusu, 1 ilaçlama ekip sorumlusu, 1 dezenfeksiyon plan sorumlusu, 2 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı ve 2 şoför ile 7/24 aralıksız çalışmaktadır.
Vatandaşların 0324 533 37 21 numaralı telefondan ulaşabildiği Kriz Merkezi, kurulduğu günden bu yana 702 çağrı kaydı alarak, dezenfeksiyon işlemleri ile ve diğer konularda gerekli yönlendirmeleri gerçekleştirilmiştir.
Kriz Merkezi'ne ulaşan vatandaşlara çağrı karşılama personeli tarafından evlerine veya işyerlerine nasıl dezenfeksiyon işlemi yapmaları ve kişisel temizlikleri ile ilgili nelere dikkat etmeleri gerektiği gibi konularda bilgilendirme yapılmaktadır. Gelen çağrılardan 340'ı bilgilendirme amaçlı gerçekleşmiştir.
Gelen 45 çağrı virüs dolayısıyla yüksek fiyata satılan ürünler, su kesintisi gibi nedenlerle alınmış, ilgili kurumlara yönlendirmeleri sağlanmıştır.
Gelen 55 çağrıda ise 65 yaş üstü vatandaşlarımızın talepleri değerlendirilip ilgili birimlere yönlendirmesi yapılmıştır.
2 bin 317 alan dezenfekte edildi
Kriz Merkezi tarafından hazırlanan plan ve program dahilinde 16-22.03.2020 tarihleri arasında toplam 1333 işyeri dezenfekte edilmiştir. Merkez dışındaki 9 ilçede ise 21 ekip toplam 72 personel tarafından 744 litre dezenfektan kullanılmış ve 984 kamu kurum ve ortak kullanım noktaları steril hale getirilmiştir.
Gelen çağrılar ve ilçelerde yapılan çalışmalarla birlikte toplam 2 bin 317 alan dezenfekte edilerek steril hale getirilmiştir.
Evde çalışma
19.03.2020 tarihinde yayınlanan genelge ile Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bünyesinde çalışması zorunlu olan personelin dışında evde çalışma sistemi hayata geçirilmiştir.
Sağlık çalışanlarına ücretsiz toplu taşıma
Günde 182 sefere çıkan belediye otobüslerimizin sayısında, yapılan planlama doğrultusunda azaltmaya gidilmiştir.
Bu süreçte fedakârca görev yapan sağlık çalışanları için belediye otobüsleri 20.03.2020 tarihinden itibaren ücretsiz taşıma hizmeti vermeye başlamıştır.
Su kesintisi yapılmayacak
Koronavirüs salgını riskinin azaltılmasında hiç şüphesiz hijyenin ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Bu bilimsel gerçekten hareketle, Büyükşehir Belediyesi olarak salgın riski ortadan kalkana kadar borçtan dolayı hane ve iş yerlerinde su kesintisine gidilmeyeceği, borcundan dolayı kesilenlerin de açılacağı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından kamuoyuna açıklanmıştır.
Kararın açıklandığı 16.03.2020 itibariyle 16 bin kesmeye müsait, 4 bin suyu kesik abone bulunmaktaydı. 5 işgünü içerisinde 1.500 abonemizin suyu açılmış olup, 2 bin 500 abonenin evde olmadığından ya da sayaç yeri uygun olmadığından suyu henüz açılmamıştır. 2 bin 500 abone için ekiplerimiz açma için hazır beklemektedir.
Yemek hizmeti ve ilaçların evlere götürülmesi
Özellikle yaş almış vatandaşlarımıza tehdit oluşturan Koronavirüs riski nedeniyle yaşlı ve engellilerin evde bakımına yönelik çalışmalarımız titizlikle sürdürülmektedir. Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'na bağlı Alzheimer Merkezi, Yaşlı Destek Hizmetleri ve Evde Sağlık, Bakım ve Destek birimleri hizmetlerine tedbir amaçlı ara verilmiş ve yaş almışların takibi evlerinde yapılmaya başlanmıştır. Kronik hastalar, engelliler, 65 yaş üstü ve kimsesiz yurttaşlarımız her gün aranarak, ateş, halsizlik, öksürük gibi Koronavirüs semptomlarının olup olmadığını içeren sorular sorularak korunmaları sağlanmaktadır.
Kriz Merkezimiz'in telefonundan, kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımıza talep etmeleri halinde tüm ilçelerimizde ilaç ve günlük yemek ihtiyaçları (Merkez 4 ilçede) her gün evlerine ulaştırılmaktadır.
Halkkent Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi'nde oluşturulan Mahalle Mutfağı ile 3 ayrı seyyar Mahalle Mutfağımız haftanın 6 günü ayrı mahallelerde 3 TL'ye yemek hizmeti vermektedir. Seyyar mutfağımız geçen hafta içinde Kurdali, Demirtaş ve Şevket Sümer mahallelerimizde hizmet vermiştir.
Ayrıca vatandaşlarımıza ücretsiz yemek hizmeti sunan Mobil Mutfak TIR'ımız ise Cuma günü Siteler, Cumartesi günü ise Tarsus Şahin Mahallesi'nde vatandaşlarımıza ulaşmıştır.
Bilgilendirmeler yapılıyor
13 ilçede Anamur'dan Tarsus'a kadar açık hava ilanları, otobüs giydirmeleri ile sosyal medya aracılığıyla vatandaşlarımızın bilgilendirmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Sokak hayvanları, beslenme kaynağının büyük bölümünü oluşturan kafe ve restoranların salgına karşı kapatılması, açık olanların da yoğunluğunun azalması sebebiyle besin bulmakta güçlük çekmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak, haftanın 7 günü hayvan besleme odaklarına ekiplerimiz mama ve su bırakmayı sürdürmekte, kedi evleri ve köpek besleme odakları dışında kent içindeki birçok noktaya mama ve su bırakılması faaliyetini sürdürmektedir.
Büyükşehir Belediyemiz tarafından Mersin'de yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla irtibat halinde alınacak tedbirler ve yapılacak faaliyetler konusunda ortak çalışmalar ilk günden itibaren titizlikle yürütülmektedir.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz.