sergiler, panayırlar, spor müsabakaları ve konserlere ev sahipliği yapacak.
İlki 1962 yılında “Kayısı Bayramı ve Karacaoğlan Şenlikleri” adıyla kutlanmaya başlanan ve Türkiye'de ilk kez “Aşıklar Bayramına” ev sahipliği yapan festivalimiz geleneksellik kazanarak bugün “Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali” olarak devam etmekte aynı zamanda Halk Ozanı Karacaoğan'ın memleketi olan Mut'ta kültürü ve tarımı kapsayan geniş bir vizyon kazanmış durumdadır.
Mersin'in en güzel ilçelerinden olan Mut ilçesi, mikroklima özelliği, doğal ve turfanda sofralık kayısı üretiminde bir avantaj sağlarken, üreticilerin kayısıya olan ilgisi ve üretme kapasitesi artık Mut'u cazibe merkezi haline getirdi. Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının %85-90'ı Mut'tan karşılanmakta.
Mut'ta 65 bin dekar arazi üzerinde kayısı yetiştirilmekte. Bu yıl sert geçen kış şartları ve baharda yaşanan don olayları nedeniyle normalde 130 bin ton olarak beklenen rekolte, 2022 yılı için tahmini olarak 80-90 bin ton seviyelerinde.
Aroması yüksek erkenci çeşitlerin son 10 yılda Mut'ta çeşitlenmesiyle birlikte Nisan ayı sonunda başlayan kayısı hasadı, haziran ayı sonunda tamamlanmakta. İç ve dış pazarlar için son derece uygun olan üretim her hafta farklı bir kayısı çeşidinin piyasaya girmesiyle birlikte Mut'ta fiyatlama konusunda yükselen bir ivme sağlıyor, üreticinin yüzünü güldürüyor.
Mut Halk Kültürünün en önemli değerlerinden olan Halk Ozanı Karacaoğlan'ın mezarının Mut'ta oluşu, Anıt mezar olarak ziyarete açılmış olması, Mut ilçesinin Karamanoğlu Beyliği döneminde Başkent olması, şehir yaşamının M.Ö tarihlere kadar uzanması, Mut'un önemli bir merkez olduğunu ortaya koymaktadır.
Gelenek ve göreneklerinin Karacaoğlan dizelerinde işlenmiş haliyle hala varlığını sürdürmesi, Yörük kültürünün, kilim dokumacılığının, kök boya uygulamalarının, halk oyunlarının, kız isteme ve düğün adetlerinin, çocuk oyunlarının bugün bile ayrı bir özenle yaşatılması Mut insanının tarihini ve kültürünü ne denli önemsediğinin göstergesidir.
60. Yılı kutlanacak olan festivalin program içeriği hakkında bilgiler veren Mut Belediye Başkanı Volkan ŞEKER; “İlçemizin tarihi ve Karacaoğlan kültürünün eşsiz mazisine aynı zamanda geçimini temin ettiği ekonomisinin temel kaynağı Kayısımıza olan sevgimizin, minnettarlığımızın tüm Mut halkı olarak coşkusunu yaşadığımız günler geliyor. Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivalimiz 3-4-5 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşecek. Açılış programımız Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkımızda olacak. Burada kayısı yeme yarışmamız olacak ve dilek havuzuna bolluk bereketin nişanesi olarak kayısı dökeceğiz. Halk oyunları ekibimizin Karacaoğlan kültürünü ve ezgilerini en güzel şekilde işlediği gösterileri izleyeceğiz. Fotoğraf sergilerimiz halka açık bir şekilde ücretsiz olarak gezilebilecek. Ata sporumuz olan Karakucak güreş müsabakalarımız 3 gün boyunca Karacaoğlan Çınaraltı Parkımızda bütün heyecanıyla gerçekleşecek. Festivalimiz boyunca ilçe merkezimizde panayırlarımız halkımızın hizmetinde olacak. Musa Eroğlu Sevgi Parkımızda 3 Haziran akşamında Grup Volkan ve Kıraç konseri, 4 Haziran akşamında ise Savaş Korkmaz ve Mustafa Ceceli konserlerimiz festivalimize renk katacak. Pandemi nedeniyle iki yıl ara verdiğimiz bu güzel etkinliğimiz için bizler çok heyecanlı ve mutluyuz. Halkımızla birlikte olacağız. Bütün hemşerilerimizi, yurdumuzun her bir ferdini güzel ilçeme ve festivalimize davet ediyorum. Mut'a gelsinler Mutlu olsunlar. Kayısımızdan yesinler, Karacaoğlan Kültürünü, Yörük kültürünü ve Mut insanının misafirperverliğini bizzat görsünler istiyoruz” şeklinde konuştu.
60.MUT KARACAOĞLAN KAYISI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ PROGRAMI
3-4-5 HAZİRAN 2022
1.GÜN
3 HAZİRAN 2022 CUMA
· Saat 14.00 – Açılış Programı. (Yer: Karacaoğlan Çınaraltı Parkı)
· Saygı Duruşu İstiklal Marşı.
· Mut Belediyesi Halk Oyunları Gösterisi.
· Protokol Konuşmaları.
· Kayısı Yeme Yarışması
· Dilek Havuzuna Kayısı Dökülmesi.
· “Mut Fotoğrafları” Fotoğraf Sergisi Açılışı
· Akşam Programı Konser (Yer: Musa Eroğlu Sevgi Parkı)
Saat 20.00 – Grup Volkan Konseri
Saat 22.00 – Kıraç Konseri
2.GÜN
4 HAZİRAN 2022 CUMARTESİ
· Saat 08.00 – Kara Kucak Güreşleri. (Yer: Karacaoğlan Çınaraltı Parkı)
· Akşam Programı Konser (Yer: Musa Eroğlu Sevgi Parkı)
Saat 20.00 – Savaş Kokrmaz Konseri
Saat 22.00 – Mustafa Ceceli Konseri
3.GÜN
5 HAZİRAN 2022 PAZAR
· Saat 08.00 – Kara Kucak Güreşleri. (Yer: Karacaoğlan Çınaraltı Parkı)
PANAYIRLAR
2 Haziran 2022 akşamı kurulmaya başlanacak olup, festival son günü 5 Haziran 2022 günü saat 23.30'da kapanacaktır.
Panayır yerleri ;
· Güllük Mahallesi İmar Caddesi,
· Güllük Mahallesi Üçbey Caddesi,
· Güllük Mahallesi Güçlü Sokak