Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte yaşayan her çocuğun tiyatro ile tanışmasını sağlamak amacıyla Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Şehir Tiyatrosu tarafından başlatılan “Tiyatro izlemeyen çocuk kalmasın” projesi çerçevesinde çocuklar tiyatro ile buluşuyor.
Özellikle merkez ilçeler dışında kalan bölgeleri ve dezavantajlı grupları tiyatro ile buluşturmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, repertuarında bulunan çocuk oyunlarını sahneleyerek, çocuk izleyicilerin beğenisine sunuyor. Ayrıca tiyatroyu izlemek isteyen çocuklar, Büyükşehir Belediyesi servisleriyle okullarından alınarak oyuna getiriliyor ve oyun sonunda güvenli bir şekilde okullarına ulaştırılıyor.
İlkokul ve ortaokul düzeyindeki yüz binlerce çocuğu tiyatro salonlarına davet eden Şehir Tiyatrosu, tiyatro izleme alışkanlıklarını, tiyatronun ve sanatın geleneklerini çocuklara aşılayarak, daha bilinçli ve kent kültürü ile yoğrulmuş nesiller yetişmesini amaçlıyor. Repertuarında bulunan 'Kırmızı Başlıklı Kız, Gökkuşağının Altında, Dünyanın Eski Zamanlarında ve Küçük Kara Balık' oyunlarını çocuklarla buluşturacak olan Şehir Tiyatrosu, 'Tiyatro izlemeyen çocuk kalmasın' projesine Silifke ilçesinde başladı. Silifke Doğan Cüceloğlu Kültür Merkezinde çocukların en sevdiği masallardan biri olan 'Kırmızı Başlıklı Kız' oyununu sahneleyen Şehir Tiyatrosu oyuncuları, çocuklara keyifli anlar yaşattı.
“Tiyatro izlemeyen çocuk kalmasın” projesinin kültür-sanatla iç içe bir nesil yetiştirmek için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Şehir Tiyatromuz merkez dört ilçe dışında bütün ilçelerde mevcut repertuarlarındaki çocuk oyunlarını gösterime sundular. İlk ve orta dereceli okullarda okuyan çocuklarımız için Anamur'dan Mut'a, Çamlıyayla'dan Tarsus'a kadar tüm ilçelerde bu gösterileri sahneliyorlar” dedi.
Kültür ve sanatın bir toplumun olmazsa olmaz yapı taşlarından biri olduğuna vurgu yapan Başkan Seçer, “Tiyatro çok önemli bir sanat dalı, yaşamın ta kendisi. Orada sergilenen oyunlar gerçek yaşamın içinden kesitler. Proje, oyunları izleyen çocuklarımıza hem sanatsal olarak bir farkındalık oluşturmak, onlara bir görgü katmak, sanatı sevdirmek hem de hayata ve geleceğe dair mesajlar aktarmak açısından güzel bir çalışma. Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza da iyi seyirler diliyorum” ifadelerini kullandı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncusu ve 'Kırmızı Başlıklı Kız' oyununun yönetmeni Pelin Sarıkaya, proje ile Mersin'de yaşayan bütün çocukları tiyatroyla buluşturmayı hedeflediklerini belirterek, “Şu anda repertuvarımızda 4 oyunumuz var; Kırmızı Başlıklı Kız, Dünyanın Eski Zamanlarında, Gökkuşağının Altında ve Küçük Kara Balık. Bu 4 oyunumuzla gerek merkezdeki 4 ilçede, gerekse de merkeze uzak 9 ilçede, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki çocuklarla çeşitli sahnelerde buluşmayı ve bütün çocuklarla tiyatronun keyfine varmayı hedefliyoruz. Bu proje bizi çok gururlandırıyor. Çünkü proje sayesinde kimi çocuk tiyatro ile tanışacak, kimi kültürünü anlayacak, kimi geleneğine şahit olacak ve kültür-sanatla iç içe bir nesil yetişecek” diye konuştu. Sarıkaya, bir yıl boyunca oyunları çeşitli noktalarda sahneleyeceklerini de belirterek, tüm çocukları davet etti.
Oyunu izleyen çocuklardan Ubeydullah Metin ise, “Çok güzel bir oyundu. Oyun arkadaşlığını, doğa sevgisini, hayvan sevgisini anlatıyor. Bence çok iyi bir şey” diyerek bu tür etkinliklere daha sık gelmek istediğini kaydetti. Rüya Aslanbaş da oyunu çok beğendiğini belirterek, “Çok güzeldi. Oyun, annemizin babamızın sözünden çıkmamamızı anlatıyordu. Arkadaşlarımla da çok iyi vakit geçirdim” dedi. Adile Uysal ise “Oyun, ailelerimizin sözünde durmamız gerektiğini, hayvan ve orman sevgisini anlatıyordu. Bu tür tiyatrolar hep olsun isterim” ifadelerine yer verdi.
Yıl boyunca devam edecek proje kapsamında, ilk 4 günde 10 okuldan 3 bin 300 çocuk oyunları izledi.