Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Mersin Valiliği himayesinde bu yıl 25 Eylül Çarşamba günü Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezinde yapılacak 31. Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları ve geleneksel ahi pilavı ikramına tüm esnaf ve sanatkarlar ile Mersinlileri davet etti.
Başkan Sarı, “Ekonomik ilkelerle esnafı düzenleyen ve toplumsal öğretiler sunan bir yaşam biçimi olan ve 700 yıl önce yakılan sevgi kardeşlik ve hoşgörü ateşiyle bizlere önderlik eden Ahi Evran’ı Veli’nin, öğreti ve yaşam biçiminden, aradan geçen bunca asırdan sonra günümüz de yararlanmamız yarınlarımız için bir güvence olacaktır” dedi.
Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, bir meslek örgütlenmesinin ötesinde insanı ticari ve ahlaki yönde de eğiterek toplumun sosyal ve ekonomik hayatına büyük etkisi olan Ahiliğin kamuoyuna tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Mersin Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Akdeniz İlçe Müftüsü Necati Gündoğdu’nun Ahilik Haftası kapsamında ziyaret ettiği Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Mersin Valiliği himayesinde bu yıl 31. Kutlanacak olan Ahilik Kültürü Haftasıyla ilgili açıklamasında, Ahiliğin insan odaklı ticaret ahlakının özü olduğunu söyledi. Sarı; insanı ele alan ve insan olarak yetiştiren Ahiliğin geçmişinin 13. Yüzyıla kadar dayandığını, bu geleneğin devlete çok büyük katkılar sunmuş bir kurum olduğunu dile getirerek “Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuş; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir” dedi.
Konuşmasının devamında Ahilik kurumunun bugün modern çağda kurulan bir çok kurum ve kuruluşun temeli ve özü olduğunu kaydeden Sarı, “Toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasının temel taşı olan ahilik aslında kardeşlik, sevgi, saygı, çalışma ve dayanışma demektir. Belirli meslek ilkeleri doğrultusunda yetişmesi önemli olan Esnaf ve Sanatkarımızın emeğini ve sermayesini ortaya koyarak hem kazanç elde etmek hem de yanında çalışan işçisinin alın terinin karşılığını vererek toplumsal dayanışmaya ve barışa destek olmak gibi görevleri vardır. Ahiliğin temelinde sevgi, saygı, kardeşlik, doğru çalışma, helal lokma, esnafın birbirini desteklemesi, yardımlaşması ve dayanışması yatar. Bunlar aynı zamanda toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasına da vesile olur. Emeğini ve sermayesini ortaya koyarak çaba gösteren esnafın kazancı kutsaldır. Sahip olduğumuz bu zenginliği anlayarak gelecek kuşaklara aktarabilmesi adına çalışmalarımız sürecektir” dedi.
Başkan Sarı açıklamasını şöyle sürdürdü : “Ahilik insan odaklı, insanı sadece ticari anlamda değil, ahlaki ve dini yönde de eğiten köklü bir kültürdür. Bunları yaparken ticari ahlakı da esas almaktadır. Biz o kültürü yaşatmak amacıyla mücadele ediyoruz. Bugün bile baktığımızda Cumhuriyet döneminin TSE, Paten enstitüsü, Ticaret Müdürlüğü, kooperatifler, odalar gibi bir çok kurumunun temelini Ahilik oluşturmaktadır. Hatta Almanya’nın mesleki eğitim sisteminin temelini bile Ahilik oluşturmaktadır. Bu anlamda bu kadar köklü ve bizim geçmişimizde iz bırakan ahiliği kamuoyuna tanıtabilmek bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek adına mücadele ediyoruz. O dönemin kurallarını bugüne elbette getiremeyiz belki ama en azından insan odaklı ticaret ahlakını günümüze aktarabilmek bile bizler için büyük önem taşımaktadır”.