Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi29
Bugün Toplam527
Toplam Ziyaret863455
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Mersin’in Silifke ilçesinde Üretici Birlikleri ve çiftçilerle bir araya gelip sıkıntılarını dinledi.

Silifke Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıya; Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, Arkum Belediye Başkanı Mehmet Durmuşlu, Narlıkuyu Belediye Başkanı Ali Okur, ilçede bulunan üretici birlikleri, Köy muhtarları ve üreticiler katıldı.

Üreticilerin girdilerin fazla olmasından dolayı çok zor anlar yaşadığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, “Çiftçinin girdi maliyetleri çok yüksek olduğu halde ürünler para etmiyor. Mazot, gübre ve ilacın pahalı olması çiftçiyi zor duruma sokuyor. Üreticiye yapılacak en güzel destek girdi maliyetlerinin düşürülmesi olacaktır” dedi. 2 yıldır çilek fidesinin bozuk çıktığından yakınan Can, “Geçtiğimiz yıl ve bu yıl ekimi başlanan çilek fideleri genelde çürümüş çıkıyor. Çiftçi peşin para fide alamadığı için aldığı ürün karşılığı fatura alamıyor. Faturası olmayan çiftçilerimizde bozuk fide karşısında hiçbir hak talep edemiyor. Buna biran önce bir çözüm bulunması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda 1 dönüm çileğin maliyeti 3 bin TL iken bugün 5 bin TL’ye çıktı” dedi. Limonun dalında 30 kuruşa alındığını fakat şu an tüccarların 3 TL’den sattığını, bunun çiftçiye hiçbir faydasının olmadığını söyleyen Oda Başkanı Can, “Narenciye üreticisinin bu yıl da yüzü gülmedi. Ürün dalında 30 kuruşa satılırken, tezgahlarda 3-4 TL’den satılıyor. Arada kazanan sadece komisyoncular ve depocular oluyor. Çiftçi hiçbir şekilde kazanamıyor” dedi.

Üretici birliklerinin de sorunlarını dinleyen Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, “Üreticilerimizin önümüzdeki dönemde daha iyi kazanabilmesi için Bakanımız Zafer Çağlayan çalışmalar yapmaya başladı. Bunun sonucunu önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Sizlerin anlatmış olduğu sorunların birçoğunu biliyoruz. Bu sorunlar bir günde çözülecek sorunlar değil” dedi. Üretilen ürünlerin dış piyasada değer kazanması için izlenebilirliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Sever, “Tarladan sofraya tüm ürünlerin izlenebilirliği ihracatta çok önemli. Nasıl kendi çocuklarınıza ilaç kalıntılı ürün yedirmiyor, doğal ürünleri veriyorsanız, karşımızdaki insanları da kendi ailemiz gibi görmeliyiz. Birçok ürünü kısa bir dönemin içinde hasat ediyoruz. Bu da fiyatların düşük olmasına sebep oluyor. Ürettiğimiz ürünlerin daha fazla para etmesi için hasat dönemini uzun bir zamana yaymamız gerekiyor. Ürünlerimizi üretirken bunu ön planda tutmalıyız. Böylelikle daha fazla pazar payına sahip olabiliriz” dedi. Toros Dağlarının kenarına gerdanlık gibi baraj ve göletlerin yapılacağını ifade eden Sever, “Üretimde en önemli unsur sulamadır. Bizler sulamaya büyük paralar harcıyoruz. Sulama girdilerini azaltmak için cazibeli sulamaya ihtiyacımız var. Bu sorun yapılacak olan baraj ve göletlerle çözülecek. Böylelikle üretici suyu arazisine akıtmak için motopomp ve elektrik kullanmadan cazibeyle akıtacak” dedi. Sever, üreticinin sorunlarını çözmek için üretici birlikleri ve sivil toplum örgütlerinin daha sık istişare içerisinde olacağını ifade etti.



970 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın