Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi110
Bugün Toplam946
Toplam Ziyaret858864
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Entegre ve Kontrollü Ürün Yöntemi Uygulama Programı Anlatıldı

İlçemizde, Türkiye’de Örtü altı sebze, meyve ve bağlarda Entegre Mücadele ve Entegre Ürün yönetiminin yaygınlaştırılması, kayısı üretimin Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamına alınması konulu toplantı yapıldı.

İlçemiz Ziraat Odası Konferans salonunda yapılan toplantıya, İlçe kaymakamı Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Murat Orhan, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Kadir Melan, Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, Prof. Dr. Levent Son, Alata Bahçe Kültürleri Araştırmasından Rasim Arslan, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlçe kaymakamı Mustafa Şahin yaptığı açılış konuşmasında, kayısının dayanıklılığına değinirken, Belediye Başkanı Murat Orhan, ilçe halkının ekonomisinin % 90’nın tarıma dayalı olduğunu, vatandaşın belli bir emek vererek arın teri ile geçimini sağladığını ifade etti.

Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala yaptığı konuşmasında; “Yediğimiz ürünlerin güvenilir olması gerekir. Zararlılarla mücadele etmesek üründe yüzde 35 zarar kaybı yaşarız. Türkiye’de hızla nüfus artıyor buda ileriki tarihlerde açlığa gidiyoruz demektir. Köylülerin geneli şehre iniyor tarlada çalışıp ürün üretecek çiftci azalıyor. İlaçlı ürün olmaz, temiz ürün ve ürün üzerinde ilaç kalıntısı olmaması gerek. Bilinçsiz ilaç kullanımı ve üzerinde ilaç kalıntısı bulunan ürünler ihracatı olumsuz etkilemektedir. EKÜY uygulaması sonucunda insan sağlığı çerçevesinde üretildiği Mersin’de 2012 yılı verilerine göre 72 bin 140 dekar alandan toplam 55 bin 792 ton kayısı üretimi gerçekleştirilmiştir. Mut ilçemiz 55 bin dekarlık alanda 42 bin tonluk kayısı üretimiyle Mersin ilinin yüzde 75’lik kısmını karşılamaktadır. EKÜY (Entegre ve kontrollü Ürün) üreticilere kazandırır. Mut ilçesinde sofralık kayısı Mayıs ayının ilk haftasıyla Haziran ayında üretilmekte olup diğer ülkelere göre ön plandayız” dedi.

İlçemiz Doğu Akdeniz Bölgesinde Güney eğimlerinde yer alan Akdeniz iklim kuşağında, geçit engebeli bir yapıya sahip ve ağırlı olarak killi-tınlı toprak yapısıyla ayrı bir özellik kazanmış bir bahçe bitkileri cenneti olarak önemli bir yere sahiptir, diyen Çiftepala konuşmasına şöyle devam etti; “Nüfusun %90-95’inin geçimi tarıma dayalıdır. Mevcut hali ile İlçemizin toplam erkek nüfusunun %72’si ve toplam kadın nüfusunun % 94’ü tarım sektöründe çalışmaktadır. İlçemiz Tarım Sektöründe bilinçli ve gelir getiren çalışmalara 1964’lu yıllarda başlamıştır. Mikro klima özelliğinden dolayı turfanda meyve yetiştiriciliği o yıllarda başlamış ve özellikle turfanda kayısı alanında ismini duyurmuştur. Tarladan sofraya güvenli gıda ulaştırılmasına yönelik olarak bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların izlenilebilirliği gıda güvenliği ve gıda güvenirliliğinin sağlanması amacı ile; Bakanlığımız tarafından “BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANILAN KİMYASALLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI VE İZLENMESİ PROJESİ” başlatılmıştır. Son yıllarda, taze sebze ve meyve üretiminde bilinçsizce kullanılan kimyasalların insan sağlığına olan etkileri ve kalıntı sorunları nedeni ile olumsuz etkilenen ihracatımız bu uygulama neticesinde günden güne güvenirlik kazanmaktadır. İhracatlarımızda ihraç edecekleri ürünleri kimyasallardan arındırılmış ve sağlıklı yani; Gıda Kodeksine uyumlu ürünleri ihraç etme imkânına kavuşacaklardır.2007 yılı Nisan ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün “Yaş Sebze ve Meyvelerde Kimyasalların Kayıt Altına Alınması Projesi” kapsamında Manisa-Alaşehir’in Bağda pilot bölge seçilmesi üzerine: İlçemizde kayısı üretiminde bu projenin uygulamaya açılarak pilot bölgeye alınması için girişimlere başlanmış ve bu girişimler sonuç vermiştir. Bundan önceki tarihlerde de bu işin altyapı çalışmalarına başlanmış olup,2004 yılında 10 ton ve üzeri üretimi olan çiftçilerle ilgili köy bazlı listeler hazırlanmış ve listeler her yıl güncellenmiştir.2007 yılında pilot bölge olarak, binin üzerinde üreticilerimiz kayıt altına alınmış,455 üreticimizin “kayısı üreticisi uygunluk belgesi” verilmiştir. İlçemizde önceden yapılmış olan altyapı çalışmaları bu projenin uygulanmasını kolaylaştırmıştır. Bu projenin katkıları ile ihracatımız,2006 yılına kıyasla 3 kat artarak3200 tondan 2007 yılında 9600 tona ulaşmıştır. İlçemizin toplam tarım arazisi varlığı 69,057 hektar İlçe genelinde 2012 yılı sezon sonu itibarıyla 4043 üreticimiz kayıt altına alınmış olup kayıt altına alınan toplam alan 79 bin 570 dekardır.

 Toplam 55bin 550 dekar olan İlçemiz kayısı alanlarımızın yaklaşık %98’i olan 54 bin439 dekarı kayıt altındadır. Kayıt altına alınan diğer 25 bin 131 dekarlık alanda ise erik ve diğer yaş meyve ve sebze yer almaktadır. Mevcut kayıtlı kayısı bahçeleri içerisinde meyve verir çağda 971 bin 300 adet kayısı ağacı mevcuttur.2008 yılında 1513 çiftçimizin 16,146 dekar arazisi kayıt altındayken, bu gün itibariyle bu miktar 4043 çiftçi ve 54,439 dekar araziye çıkmıştır. Bu üreticilerimizin üretici kayıt defterleri bilgisayar kayıt ortamında ürettikleri ürün ve kullandıkları kimyasallar barkod sistemi ile sürdürülebilir ve izlenebilirlik kapsamında sürekli takip edilmektedir. Üreticilerin işletme bazında üretim ile ilgili tüm bilgilerini kayıt altında izlenebilmektedir.

 Mut merkez ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısı 555 sayılı “Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin9.maddesi gereğince 20/01/2007 tarih ve 26409 sayılı resmi gazetede ilan edildiği üzere; C2005/021 no ile” MUT KAYISISI” ismi tescil edilmiş olup;2013 yılı itibariyle; çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bahçelerden yaklaşık 76,626 ton üretim tahmin edilmektedir. Bu tahmini toplam rekoltenin yaklaşık 20 bin tonunu ihracata yönelik olarak değerlendirileceği beklenmektedir.

 2012 yılı toplam üretim miktarının 10,642 tonu ihracata gönderilmiş olup İlçe ekonomisine yaklaşık 24 milyon TL katkı sağlamıştır.2013 yılı ihracatımızın 35 milyon TL civarında olacağı beklenmektedir. EKÜY kapsamında İlçemizde kayısı üretimin daha bilimsel verilere dayalı, ihracat ve iç piyasada tüketilen ürünlerin üreticiler tarafından da daha kontrollü, katılımsız olarak piyasalara sürülmesi doğrultusunda İlçemiz bu projede de pilot bölge olarak seçilmiştir. İlçemizde EKÜY kapsamında 122 üreticimiz yaklaşık 5000 dekar arazide projeye dâhil edilmiştir.”

 Yapılan konuşmaların ardından (EKÜY) Entegre ve Kontrollü Ürün, Mut’ta Kayısıcılık Ve İzlenebilirlik, Kayısıda Budama Ve Kaliteye Etkisi, Kayısıda Bitki Besleme konulu slayt gösterisi ve programa katılanlara bilgilendirme yapıldı.

EKÜY kapsamında sertifika kazanan vatandaşlara sertifikaları verildikten sonra, toplantı karşılıklı soru ve cevapla sona erdi.

Haber: Abdurrahman AYDIN



1238 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın