Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi83
Bugün Toplam936
Toplam Ziyaret858854
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

İlçemizde Sultan Nevruz Coşkusu Yaşandı

Kısa bir süre önce kurulan DOĞU AKDENİZ TAHTACILAR DERNEĞİ 1. Sultan Nevruz etkinliğini yaptılar. Mersin, Anamur, Bozyazı ve Silifke'den gelen Tahtacılar, Mut'ta hısımları ile buluşup, Sultan Nevruz'u birlikte kutlamanın coşkusunu yakaladılar.

            Yeni gün anlamına gelen Nevruz'u, Toroslarda yaşayan Tahtacı, Türkmen, Yörükler Sultan Nevruz olarak kutluyorlar. Orta Asya steplerinden, günümüze kadar kutlanan Nevruz, Balkanlar, Anadolu, Irak, Kafkasya, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan, Tacikistan'da olduğu gibi milli bayram olarak kutlandı.

            Mut Belediye düğün salonunda düzenlenen şenlikte, Köprübaşı, Yeşilyurt, Meydan, Yazalanı, Kayabaşı, Asbıt, Kumaçukuru, Karaman, Mersin, Erdemli, Silifke, Anamur, Bozyazı'dan tahtacılar bir araya geldiler. Bin kişiye yakın katılım vardı. Sunuculuğunu Mustafa ve Aysu Özay'ın birlikte yaptığı şenlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Dernek Genel Başkanı Taki Özcan Dede, açış konuşmasını ve Sultan Nevruz hayırlısını verdi. Daha sonra Halk Bilimi Araştırmacısı Celal Necati Üçyıldız "Sultan Nevruz" konulu bir konuşma yaptı.

            Mut Köprübaşı köyünden gelen semah grubu, Nevruz Cemi'nde yerine getirdikleri semahlarını döndüler. Dede, hem semah dönenlere ve sazandarlara hayırlısını verdi.

            Karaman'dan gelen tahtacıların gençleri de ayrıca semah döndüler, Mersin Alevi Gençlik Derneği semah grubu, başta Fethiye olmak üzere Anadolu'nun değişik yöresinden semahlarını döndüler.

            Eylem Eşim, Veli Çelik, Sade Demir, Hasan Şahin yöreye özgü ağıtları çalıp söylediler. Mengilerini oynadılar, halaylarını çektiler. Silifke'den gelen Ümit Halit ve Umut Haydar Üçyıldız kardeşler de özgün müzikten örnekler ile coşku kattılar. Karaman'dan gelen Cofili (Hüseyin Milik) Tiyatro Grubu, düğünlerde olduğu gibi; küçük bir aile dramı sergiler.

            Şenliğin sürprizi ise Musa Eroğlu idi salona geldi herkesin Nevruzlarını kutladı.

“Bu gün ben de coşkuya katılacağım“ dedi. Hasan şahin söyledi, Musa Eroğlu 'da gençler ile birlikte mengi oynadı.

            O gün sabah erkenden kalkan kadınlar çöreklerini çektiler. En yakınlarında bulunan ziyaret, mezarlıklara gittiler. Orada hayır dualarını ettiler. Evinde bulunan hayvanların yularlarını çıkarıp özgür bıraktılar. Akşam gelirken de bu çöreklerden getirip, gelenlere dağıttılar. Kendileri kavurmadılar ama, aldıkları çerezleri masalara koyup ikram ettiler. Köyde bu şenlik için yapılan tahtacılara özgü Tahta Biçme aparatı bin lira bedel ile pazarlık usulü Av. Mehmet Türker Küçük'e verildi. Şenliğe konuk olarak Mut Belediye başkanı Murat Orhan, CHP Belediye Başkan Adayı Aslan Küçük, MHP Belediye Başkan adayı Nebi Yılmaz, Alevi Kültür Dernekleri Silifke Şube Başkanı Celal Necati Üçyıldız, AKD Anamur Şube Başkanı Nurgül Er, AKD Bozyazı Şube Başkanı Veli Bahar onur konukları oldular. Ayrıca Tahtacı örgütlenmesi için büyük çabalar gösteren Hasan Avşar, Abidin Cin, Ercan Soy, Bayram Oğuz, Şıh Azli Özay bu şenlikte Tahtacı hısımlarını yalnız bırakmadılar.

            Bu gün anlamlı bir gündü. Gece ile gündüzün eşit olduğu, dünyanın yaratıldığı, Şahım Ali'nin doğduğu, eşi Fatma ana ile evlendiği, Hacı Bektaşi Velinin doğduğu, Aşık Veysel'in hakka yürüdüğü gündü. Böylesi bir günde ağıtlar söylendi, türküler dile geldi, nefesler çalındı, söylendi. Semahlar dönüldü, Mengiler oynandı, halaylar çekildi. Salonda oyun için ayrılan yer, yetmiyordu. Ama bir birlerine çarpmadan oynadılar.

            Toroslarda , dağların başında özgürce yaşayan, inançlarını devam ettiren, Tahtacılar, geleneklerini salonlara taşıdılar. Biz varız dediler. Son 20 yılda, Cem Evlerini yaptılar, Taki Özcan dede ve köylerinde mürebbileri ile meydandan geçmeye devam ettiler. Burada da bu birlik havası içinde Sultan Nevruz Şenliklerini yaptılar.

 

            Birkaç yıl önce köprübaşı Cem Evinde yapılan Sultan Nevruz Cemine katılmıştık. Bu şenlikte bu Cem'in biraz daha esnek yapısını gördük. Artık düğün salonları yetmiyor, büyük salonlara gereksinim var. Kongre ve Kültür merkezleri gerek. Dileriz sanat için projeler üretenler, bu şenliklerin de yapılabileceği salonları yaparlar.

            Dünyanın birçok ülkesinde bayram olarak kabul edilip kutlanan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdinde "Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne 2009'da dâhil olan Nevruz, BM tarafından da "Uluslararası Nevruz Günü" olarak ilan edilen Nevruz gününün ülkemizde milli bayram günü olarak kabul edilmesi ile 21 Mart gününde, anlamı içinde kutlama yapılması gerçekleşir.

1165 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın