Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi87
Bugün Toplam472
Toplam Ziyaret858390
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

TÜRKİYE DİYABETTE AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, dünyada 382 milyon diyabetli hasta olduğunu, bu sayının 2035 yılında artarak 592 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, “Diyabetli hasta sayısında Türkiye, 7 milyonu aşkın kişiyle Rusya ve Almanya'dan sonra 3. sırada yer almaktadır” dedi.
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Başaralı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabetin günümüzde sıklığı ve oluşturduğu sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Diyabetin; insülin eksikliğinin, insülin direnci veya her ikisinin birlikteliği sonucu kanda glukoz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak gelişen akut ve kronik komplikasyonlara neden olabilen sistemik bir hastalık olduğu bilgisini veren Başaralı, “Hastalığın ortak sonucu olan kan şekeri yüksekliği şayet kontrol altına alınamazsa zaman içinde hastalarda retinopati (gözlerin hasar görmesi) nefropati (böbreklerin hasar görmesi) nöropati (sinirlerin hasar görmesi) ayak komplikasyonları gibi sorunların gelişmesine yol açar” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE, AVRUPA'DA ÜÇÜNCÜ
Dünyada 382 milyon diyabetli hasta olduğunu dile getiren Başaralı, bu sayının 2035 yılında yüzde 55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü kaydetti. Başaralı, Avrupa kıtasında yapılan araştırmalarda, orta ve üst yaş grubunda diyabetli hasta sayısında Türkiye'nin ise 7 milyonu aşkın kişiyle Rusya ve Almanya'dan sonra 3. sırada yer aldığına dikkat çekti.
Yakın aile bireylerinde diyabet öyküsü olanlarda diyabet riskinin arttığına işaret eden Başaralı, diğer risk etmenlerini de şöyle sıraladı:
“Kalp-damar hastalığı bulunanlarda, obez kişilerde, hipertansiyon hastalarında, kan yağları yüksek olan kişilerde, gebelikte diyabet geçirenlerde, düşük veya ölü doğum yapanlarda, iri bebek doğuranlarda ve 45 yaş üstü kişilerde diyabet riski artmaktadır.” Sık idrara çıkma, açlık hissi, çok su içme, cilt yaralarında geç iyileşme, ağız kuruluğu, sık sık enfeksiyon geçirme ve kuru cildi diyabetin belirtileri olarak açıklayan Başaralı, diyabet tedavisinde amacın, hem kişinin yaşam kalitesini yüksek tutmak hem de uzun dönem komplikasyonların gelişimini önlemek olduğu için tedavide eğitim, diyet, egzersiz ve ilaç olmak üzere 4 temel unsur olduğunun altını çizdi.
“DİYABETLİ HASTALAR BESLENME PLANI UYGULAMALI”
Diyabetli hastaların bir beslenme planı uygulamaları ve buna uygun davranmaları gerektiğini ifade eden Başaralı, şunları kaydetti: “Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, ılımlı miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamanızdır. Bu plan içinde yediğiniz besinlerin çeşidi, miktarı ve zamanı konusunda bilinçli olmanız ve bu bilince uygun davranmanız gerekir. Vücudunuz için gerekli olan besinlerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması kan şekeri kontrolünü sağlayacak, kan şekerinin kontrol altına alınması da kısa ve uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonları önleyecek veya geciktirecektir.”
Ayrıca günlük alınan tuz miktarının 5 gramı aşmaması, boya uygun vücut ağırlığının hedeflenmesi ve bu ağırlığın korunmasına çalışılması gerektiğini belirten Başaralı, “Fiziksel olarak aktif olunmalıdır. Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite, örneğin tempolu yürüme egzersizleri yapılmalıdır. Sigara kullanılmamalı ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır” dedi.
Diyabet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde, İnönü Bulvarı üzerindeki İl Sağlık Müdürlüğü binasının önünden Taş Bina'ya kadar yürüyüş düzenleyeceklerini de kaydeden Başaralı, Mersinlileri saat 16.00'da başlayacak yürüyüşe davet etti. Başaralı, ayrıca Mersin ve Tarsus'ta 13-16 Kasım 2015 tarihleri arasında büyük alışveriş merkezleri önünde isteyen vatandaşların kan şekerini ücretsiz olarak ölçeceklerini sözlerine ekledi.



581 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın