İlçemizde pekmez yapma geleneği hala yaşatılmaya devam ediyor.
Atalarından öğrendikleri pekmez yapma geleneğini hala sürdüren Mutlular, elde yaptıkları pekmezin daha lezzetli olduğunu söylediler.
Özellikle kırsal bölgede üzüm yetiştirip pekmez yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, geçen yıl 15 liradan satışını yaptıkları pekmezin bu yıl kilosunun 17 ile 20 TL. Arasında değişeceğini söylediler.
Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Mustafa Yıldız (74), "Üzümü bağından toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli ve lezzetli olur" dedi.
Saatlerce kaynattıktan sonra pekmeze koyu rengini, lezzetini ve kıvamını veren işlemin kaynatma olduğunu ifade eden Yıldız, "Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Pekmezin göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğini gösterir. En hoşa giden de pekmez kıvamına gelince köpüğünü içmektir” diye konuştu.